phone icons
screen bg screen 2 screen 3 screen 4 screen 5 screen 6 screen 1

LICZNE KORZYŚCI
Z APLIKACJĄ MOBILNĄ DELIKATESY CENTRUM

text icon 1

Masz Delikartę
zawsze pod ręką

text icon 2

Aktywujesz
kupony promocyjne

text icon 3

Sprawdzasz swoje oszczędności
i historię zakupów

text icon 4

Sprawdzasz gazetki
i aktualne promocje

text icon 5

Wygodnie tworzysz
listy zakupowe

text icon 6

Inspirujesz się
przepisami

Przepisy

Zapiekanka mięsno-warzywna

Zapiekanka mięsno-warzywna

  • 20 min. + gotowanie 40 min.
  • 4 os.
  • 510 kcal/os.
  • 3,20 zł/os.

drukuj pobierz



Przyrządzisz dzięki produktom

Lista zakupów

  • schab wieprzowy - 300 g
  • marchewka młoda - 6 szt.
  • seler - ½ szt.
  • mały por - ½ szt.
  • cebula - 2 szt.
  • ziemniaki - 5 szt.
  • kukurydza w puszce – ½ puszki
  • groszek w puszce – ½ puszki
  • pomidor - 2 szt.
  • ser żółty wiórki - 200 g
  • słodka papryka - ½ łyżeczki
  • pieprz cayenne - ½ łyżeczki
  • mieszanka przypraw do karkówki z grilla - ½ łyżeczki
  • olej - 4 łyżki
  • sos tatarski - 1 słoik
  • ogórki korniszony - 1 słoik
  • łodyga selera naciowego - 4 szt.
  • papryka czerwona - 1 szt.
  • papryka żółta - 1 szt.
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - ½ łyżeczki

Krok 1.

Mięso oczyść i umyj. Pokrój w drobną kostkę. Obsyp solą, pieprzem i przyprawą do karkówki. Przesmaż na 2 łyżkach oleju i przełóż do rondelka.

Krok 2.

Cebulę obierz i posiekaj. Zeszklij na rozgrzanym oleju. Dołóż do mięsa, zalej wodą do wysokości mięsa i duś pod przykryciem około 15 minut. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie.

Krok 3.

3 marchewki i selera umyj i obierz. Pokrój w cienkie plasterki i podsmaż, dopraw solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodaj pokrojonego w plasterki pora. Kukurydzę i groszek odsącz z zalewy i dodaj do smażących się warzyw.

Krok 4.

Ugotowane ziemniaki pokrój w plasterki i ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Posyp pieprzem cayenne. Na ziemniakach połóż połowę mięsa, posyp odrobiną sera żółtego, następnie połóż warzywa posypane pieprzem cayenne i częścią sera żółtego. Połóż kolejną warstwę: ziemniaki, mięso, ser, warzywa i pieprz cayenne. Całość przykryj ziemniakami, a na wierzchu połóż plastry pomidora. Zalej wszystko sosem z mięsa. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 25 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posyp pozostałym serem i słodką papryką. Pozostałe marchewki, selera naciowego oraz obie papryki i korniszony pokrój w duże słupki. Zapiekankę podawaj pokrojoną w dużą kostkę. Warzywa pocięte w słupki włóż do niskiej szklanki, sos tatarski podaj w osobnym naczyniu. Smacznego!

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry