phone icons
screen bg screen 2 screen 3 screen 4 screen 5 screen 6 screen 1

LICZNE KORZYŚCI
Z APLIKACJĄ MOBILNĄ DELIKATESY CENTRUM

text icon 1

Masz Delikartę
zawsze pod ręką

text icon 2

Aktywujesz
kupony promocyjne

text icon 3

Sprawdzasz swoje oszczędności
i historię zakupów

text icon 4

Sprawdzasz gazetki
i aktualne promocje

text icon 5

Wygodnie tworzysz
listy zakupowe

text icon 6

Inspirujesz się
przepisami

Przepisy

Pizza calzone z kiełbasą i warzywami

Pizza calzone z kiełbasą i warzywami

  • 30 min. + grillowanie 40 min.
  • 4 os.
  • 490 kcal/os.
  • 12,20 zł/os.

drukuj pobierz



Przyrządzisz dzięki produktom

Lista zakupów

  • kiełbasa - 300 g
  • boczek wędzony
  • w plasterkach - 100 g
  • pieczarki - 12 szt.
  • cebula czerwona - 2 szt.
  • papryka czerwona - 1 szt.
  • papryka żółta - 1 szt.
  • starty parmezan - 200 g
  • jajko - 1 szt.
  • czosnek - 2 ząbki
  • krojone pomidory - 6 łyżek
  • posiekana świeża bazylia - 2 łyżki
  • posiekane świeże oregano - 1 łyżka
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • gotowy spód do pizzy - 2 op.
  • roszponka - 1 op.
  • rzodkiewka - 1 pęczek
  • burak gotowany - 1 szt.
  • grzanki lub groszek
  • ptysiowy - 4 łyżki
  • mix pestek sałatkowych - 2 łyżki
  • ser kozi - 100 g
  • sos fix do sałatek - 1 op.
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka

Krok 1.

Kiełbasę pokrój w plasterki, boczek w paski. Podsmaż delikatnie na patelni. Odstaw.

Krok 2.

Czosnek i cebulę obierz, posiekaj. Paprykę umyj i oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w paski. Pieczarki umyj, odkrój ogonki i pokrój kapelusze. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej warzywa przez kilka minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw. Po ostygnięciu wymieszaj z kiełbasą i boczkiem.

Krok 3.

Każdy kawałek ciasta pokrój na 8 równych części. Krojone pomidory wymieszaj z bazylią i oregano, dopraw do smaku solą i pieprzem. Posmaruj 8 kawałków ciasta sosem, zostawiając na końcu każdej części ok. 1,5-2 cm suche brzegi. Na posmarowane sosem ciasto wyłóż farsz i posyp serem. Roztrzep jajko. Nieposmarowane sosem boki ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem, a następnie przykryj pozostałymi kawałkami ciasta i dobrze sklej boki. Wierzch każdego calzone posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 30 minut. Jeśli wierzch ciasta zarumieni się wcześniej, przykryj je folią aluminiową i dopiecz całość.

Krok 4.

Roszponkę umyj i osusz. Rzodkiewki umyj, pokrój w plasterki. Buraka i ser pokrój w kostkę. Wymieszaj razem z pestkami. Sos przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Bezpośrednio przed podaniem polej sałatkę sosem i posyp grzankami lub groszkiem ptysiowym. Pizzę calzone podawaj na talerzu, obok ułóż sałatkę. Smacznego!

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry