phone icons
screen bg screen 2 screen 3 screen 4 screen 5 screen 6 screen 1

LICZNE KORZYŚCI
Z APLIKACJĄ MOBILNĄ DELIKATESY CENTRUM

text icon 1

Masz Delikartę
zawsze pod ręką

text icon 2

Aktywujesz
kupony promocyjne

text icon 3

Sprawdzasz swoje oszczędności
i historię zakupów

text icon 4

Sprawdzasz gazetki
i aktualne promocje

text icon 5

Wygodnie tworzysz
listy zakupowe

text icon 6

Inspirujesz się
przepisami

Przepisy

Schab w sosie żurawinowym z kaszą i surówką

Schab w sosie żurawinowym z kaszą i surówką

  • 25 min. + duszenie 60 min.
  • 4 os.
  • 510 kcal/os.
  • 6,30 zł/os.

drukuj pobierz



Przyrządzisz dzięki produktom

Lista zakupów

  • schab wieprzowy bez kości - 800 g
  • papryka czerwona - 1 szt.
  • konfitura żurawinowa
  • Twoja Delicja - 5 łyżek
  • kasza gryczana - 300 g
  • suszona żurawina - 50 g
  • olej - 4 łyżki
  • bulion z kostki - 1 szkl.
  • cykoria - 2 szt.
  • jabłko - 1 szt.
  • posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • por (biała część) - 0,5 szt.
  • posiekany szczypiorek - 2 łyżki
  • cukier - 0,5 łyżeczki
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • wino czerwone wytrawne - 0,5 szkl.

Krok 1.

Mięso umyj i osusz. Podziel na kotlety o grubości ok. 1,5-2 cm. Lekko rozbij. Posyp solą i pieprzem.

Krok 2.

Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż na nim mięso z obu stron. Przełóż mięso do garnka, zalej bulionem i duś pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 minut. Po tym czasie dodaj wino, suszoną żurawinę i konfiturę. Gotuj całość bez przykrycia około 30 minut, aż mięso będzie miękkie, a sos odparuje.

Krok 3.

Warzywa i jabłko umyj i osusz. Z cykorii zdejmij wierzchnie liście. Następnie zdejmij po 2 ładne, duże liście z każdej cykorii i odłoż je do dekoracji. Pozostałe części cykorii przekrój na połowy, wytnij z nich głąby, a następnie cienko pokrój. Dodaj drobno pokrojonego pora, pokrojoną w cienkie paseczki paprykę, obrane i starte na tarce o grubych oczkach jabłko oraz szczypiorek. Dopraw solą, cukrem i pieprzem, a następnie zalej oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszaj.

Krok 4.

Kaszę ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Dodaj posiekaną natkę i wymieszaj dokładnie. Kawałki schabu podawaj polane sosem i ułożone obok kaszy. Surówkę włóż do odłożonych wcześniej liści cyrokii i w ten sposób ułóż na talerzu. Smacznego!

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry