phone icons
screen bg screen 2 screen 3 screen 4 screen 5 screen 6 screen 1

LICZNE KORZYŚCI
Z APLIKACJĄ MOBILNĄ DELIKATESY CENTRUM

text icon 1

Masz Delikartę
zawsze pod ręką

text icon 2

Aktywujesz
kupony promocyjne

text icon 3

Sprawdzasz swoje oszczędności
i historię zakupów

text icon 4

Sprawdzasz gazetki
i aktualne promocje

text icon 5

Wygodnie tworzysz
listy zakupowe

text icon 6

Inspirujesz się
przepisami

Przepisy

Pieczona kaczka z prażonymi jabłkami, ziemniakami i ćwikłą

Pieczona kaczka z prażonymi jabłkami, ziemniakami i ćwikłą

  • 30 min. + gotowanie 120 min.
  • 4 os.
  • 540 kcal/os.
  • 9,60 zł/os.

drukuj pobierz



Przyrządzisz dzięki produktom

Lista zakupów

  • kaczka - 1 szt. (ok. 1,6 kg)
  • bulion z kostki - 1 szkl.
  • suszone śliwki - 100 g
  • suszone morele - 100 g
  • oregano - 1 łyżka
  • ćwikła z chrzanem - 1 słoik
  • kwaśne jabłka - 10 szt.
  • majeranek - 3 łyżki
  • cukier - 1 łyżka
  • młode ziemniaki - 1 kg
  • sok z cytryny - 1,5 łyżeczki
  • masło - 1/2 kostki
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony - 1/2 łyżeczka

Krok 1.

Kaczą tuszkę umyj, osusz i natrzyj mieszanką soli, pieprzu, suszonego majeranku i oregano. Suszone śliwki i morele sparz wrzątkiem, a następnie nadziej nimi kaczkę. Tuszkę zepnij wykałaczkami lub zasznuruj bawełnianą nitką. Nicią zwiąż też nóżki.

Krok 2.

Kaczkę ułóż w wysmarowanej tłuszczem brytfannie i piecz w piekarniku w temperaturze 170°C. Przykryj foremkę pokrywką lub folią aluminiową. Po ok. 1,5 godz. odkryj kaczkę i piecz jeszcze ok. 30 minut w temperaturze ok. 190-200 °C. W trakcie pieczenia co jakiś czas podlewaj kaczkę bulionem.

Krok 3.

Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Rozpocznij duszenie jabłek: wrzuć je na rozgrzany tłuszcz (wykorzystaj ten z brytfanny, który wytopił się po godzinie pieczenia mięsa), dodaj sok z cytryny i cukier.

Krok 4.

Ugotuj ziemniaki al dente. Przekrój je na pół i upiecz na patelni grillowej przy użyciu tłuszczu z kaczki. Upieczoną kaczkę podawaj w całości z duszonymi jabłkami, grilowanymi ziemniakami i ćwikłą. Po podaniu do stołu podziel kaczkę na porcje. Smacznego!

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry