Przepisy

Filet z kurczaka w cieście piwnym z pieczywem i sałatką

Filet z kurczaka w cieście piwnym z pieczywem i sałatką

  • 20 min. + gotowanie 30 min.
  • 4 os.
  • 520 kcal/os.
  • 6,40 zł/os.

drukuj pobierz



Przyrządzisz dzięki produktom

Lista zakupów

  • filet z kurczaka podwójny - 1 szt.
  • ogórek - 1 szt.
  • pomidorki koktajlowe - 15 szt.
  • jasne piwo - 200 ml
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • papryka ostra - 1/4 łyżeczki
  • sok malinowy - 1 łyżka
  • ulubione pieczywo - 4 porcje
  • jajko - 2 szt.
  • olej - 2 szkl.
  • mąka - 150 g
  • melon - 1 szt.
  • posiekane liście mięty - 3 łyżki
  • cytryna (sok) - 1 szt.
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1/2 łyżeczki

Krok 1.

Mięso oczyść, umyj i osusz. Pokrój w podłużne kawałki.

Krok 2.

Jajka roztrzep przy pomocy trzepaczki, dodaj piwo, mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek. Ciasto powinno być gęściejsze od ciasta naleśnikowego. Odstaw na chwilę.

Krok 3.

Pomidorki umyj i przekrój na pół, ogórka obierz i pokrój w cienkie plasterki. Melona przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Małą łyżeczką wydrąż kulki. Pozostałą po wycinaniu resztę miąższu zmiksuj razem z posiekaną miętą, sokiem z cytryny, sokiem malinowym. Składniki sałatki delikatnie wymieszaj i zalej miętowym sosem.

Krok 4.

W wysokim rondlu rozgrzej olej. Kawałki kurczaka wrzuć do ciasta i dokładnie obtocz. Następnie wrzuć je na gorący tłuszcz i smaż na złoty kolor. Po usmażeniu odłóż na papierowy ręcznik kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Kawałki kurczaka podawaj od razu po przygotowaniu, ułożone na talerzu obok pieczywa i sałatki. Smacznego!

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry