Przepisy

Nadziewany bakłażan

 

Przygotowanie

Krok po kroku...

Bakłażany myjemy, odcinamy końcówkę i wydrążamy miąższ, ostrożnie go wyciągając np łyżką.Oprószamy w środku solą i odstawiamy na ok 20 min.

Siekamy drobno wydrążony miąższ. Mieszamy z mięsem mielonym. dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Wyrabiamy.

Odsączamy oliwki i pomidory z zalewy. Kroimy pomidory na mniejsze kawałki. Dodajemy do mięsa i mieszamy.

Napełniamy bakłażany mięsną masą za pomocą łyżki. Mocno ubijamy. Przykładamy odciętą końcówkę i owijamy bakłażany folią. Pieczemy ok 1 godz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Kroimy w plastry. Smacznego!

Składniki

  • 2 duże bakłażany
  • 30 dag mięsa mielonego z łopatki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 szkl czarnych oliwek
  • 1 słoik pomidorów suszonych
  • zioła prowansalskie
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry