phone icons
screen bg screen 2 screen 3 screen 4 screen 5 screen 6 screen 1

LICZNE KORZYŚCI
Z APLIKACJĄ MOBILNĄ DELIKATESY CENTRUM

text icon 1

Masz Delikartę
zawsze pod ręką

text icon 2

Aktywujesz
kupony promocyjne

text icon 3

Sprawdzasz swoje oszczędności
i historię zakupów

text icon 4

Sprawdzasz gazetki
i aktualne promocje

text icon 5

Wygodnie tworzysz
listy zakupowe

text icon 6

Inspirujesz się
przepisami

Przepisy

Kurczak w kukurydzianej panierce na purée z zielonego groszku

Kurczak w kukurydzianej panierce na purée z zielonego groszku

  • 30 min. + gotowanie 50 min.
  • 4 os.
  • 570 kcal/os.
  • 6,80 zł/os.

drukuj pobierz



Przyrządzisz dzięki produktom

Lista zakupów

  • filet z kurczaka powójny - 2 szt.
  • jajko - 1 szt.
  • limonka - 1 szt.
  • płatki kukurydziane lub owsiane – ¾ szkl.
  • groszek zielony - 1 puszka
  • kukurydza - 1 puszka
  • mąka pszenna - 4 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 1/2 łyżki
  • zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  • mleko - 20 ml
  • masło - 3 łyżki
  • olej - 4 łyżki
  • marchewka baby - 400 g
  • czosnek - 2 ząbki
  • sól - 1 łyżka
  • pieprz - 1 łyżka

Krok 1.

Mięso oczyść, umyj i osusz. Lekko rozbij. Obsyp z obu stron solą i pieprzem. Odstaw do lodówki.

Krok 2.

Płatki kukurydziane lub owsiane drobno posiekaj. Wymieszaj w misce z 1 łyżką mąki pszennej, mąką ziemniaczaną, roztartymi ziołami prowansalskimi oraz dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 3.

Jajko rozbij w misce i wymieszaj z mlekiem. Mięso najpierw obtocz w pozostałej mące pszennej, zanurz w jajku z mlekiem, a następnie obtocz w panierce z płatków kukurydzianych lub owsianych. Podsmaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor, a następnie przełóż do piekarnika rozgrzanego do 170°C na około 20 minut.

Krok 4.

Zrób purée z groszku. W tym celu odcedź go i zblenduj, podgrzej na patelni z 1 łyżką masła, solą i pieprzem. Dodaj otartą skórkę i sok z limonki. Przygotuj marchewkę z kukurydzą. Marchewki ugotuj al dente w osolonej wodzie. Na patelni na maśle podsmaż delikatnie posiekany pozostały czosnek, ugotowane marchewki oraz odcedzoną kukurydzę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Kotlety połóż na purée z groszku. Obok ułóż marchewkę z kukurydzą. Smacznego!

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry