Przepisy

Karkówka zapiekana z warzywami i boczkiem

Karkówka zapiekana z warzywami i boczkiem

  • 30 min. + gotowanie 70 min.
  • 4 os.
  • 560 kcal/os.
  • 6,60 zł/os.

drukuj pobierz



Przyrządzisz dzięki produktom

Lista zakupów

  • karkówka wieprzowa bez kości - 800 g
  • boczek wędzony - 200 g
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • czosnek - 4 ząbki
  • marchew - 2 szt.
  • olej - 6 łyżek
  • majeranek - 1 łyżka
  • kminek mielony - 1/2 łyżeczki
  • musztarda - 4 łyżki
  • mąka pszenna - 1/2 szkl.
  • ziemniaki - 4 szt.
  • szalotka - 4 szt.
  • seler - 1 szt.
  • papryka żółta - 1 szt.
  • bulion z kostki - 1 szkl.
  • natka pietruszki - 5-6 gałązek
  • sól - 1 łyżka
  • pieprz - 1 łyżka

Krok 1.

Mięso umyj i osusz. Sól, pieprz, majeranek, kminek, drobno posiekany czosnek oraz musztardę wymieszaj i natrzyj nimi karkówkę. Odstaw na kilka godzin do lodówki.

Krok 2.

Pokrój mięso w plastry ok. 1-1,5 cm grubości. Obtocz w mące i obsmaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Przełóż do naczynia żaroodpornego.

Krok 3.

Marchew, ziemniaki i selera umyj i pokrój w plastry. Cebule obierz i pokrój w piórka. Paprykę umyj, oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w paski. Warzywami obłóż mięso.

Krok 4.

Boczek pokrój w drobne paseczki i ułóż na warzywach. Zalej bulionem. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 60 minut. Po tym czasie odkryj, posyp bułką tartą i podpiecz jeszcze 10 minut, tak aby boczek się zrumienił. Mięso podawaj ułożone na warzywach. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki. Smacznego!

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry