phone icons
screen bg screen 2 screen 3 screen 4 screen 5 screen 6 screen 1

LICZNE KORZYŚCI
Z APLIKACJĄ MOBILNĄ DELIKATESY CENTRUM

text icon 1

Masz Delikartę
zawsze pod ręką

text icon 2

Aktywujesz
kupony promocyjne

text icon 3

Sprawdzasz swoje oszczędności
i historię zakupów

text icon 4

Sprawdzasz gazetki
i aktualne promocje

text icon 5

Wygodnie tworzysz
listy zakupowe

text icon 6

Inspirujesz się
przepisami

Przepisy

Wieprzowa rolada z winogronami, surówką i kaszą gryczaną

Wieprzowa rolada z winogronami, surówką i kaszą gryczaną

  • 30 min. + pieczenie 90 min.
  • 4 os.
  • 520 kcal/os.
  • 7.60 zł/os.

drukuj pobierz



Przyrządzisz dzięki produktom

Lista zakupów

  • szynka wieprzowa bez kości – 1 kg
  • olej - 7 łyżek
  • kasza gryczana - 300 g
  • ogórki konserwowe - 3 szt.
  • kapusta czerwona - 300 g
  • cytryna (sok) - 1 szt.
  • rodzynki - 50 g
  • czerwone winogrona bezpestkowe - 1 kiść
  • jabłko - 4 szt.
  • suszony rozmaryn - 2 łyżeczki
  • posiekana pietruszka - 1 łyżka
  • cebula - 1 szt.
  • masło - 1 łyżka
  • czosnek - 1 ząbek
  • sól - 1 łyżka
  • pieprz czarny mielony - 1 łyżeczka
  • białe wino - 200 ml

Krok 1.

Mięso umyj i osusz. Ostrym nożem zrób w nim dwie kieszonki. Do jednej z nich włóż umyte winogrona, do drugiej sparzone wrzątkiem rodzynki wymieszane z masłem i posiekanym czosnkiem. Następnie natrzyj mięso solą, pieprzem i rozmarynem.

Krok 2.

Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju. Obsmaż mięso z każdej strony. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego, podlej winem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz ok. 70 minut. W trakcie pieczenia podlewaj co chwilę tworzącym się sosem.

Krok 3.

Trzy jabłka umyj i pokrój na ćwiartki. Pozbaw je gniazd nasiennych, ale nie obieraj. Jabłka dołóż do mięsa i piecz jeszcze 20 minut.

Krok 4.

Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Kapustę pokrój i wrzuć do garnka z osoloną gotującą się wodą. Gotuj przez 2-3 minuty, a następnie odcedź, skrop połową soku z cytryny i ostudź. Jedno jabłko umyj, obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj z pozostałym sokiem z cytryny, a następnie z pokrojoną kapustą. Ogórki konserwowe i cebulę pokrój w kostkę i wymieszaj z kapustą z jabłkiem. Dodaj 3 łyżki oleju, posiekaną pietruszkę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem schłodź w lodówce. Pieczeń przed podaniem pokrój. Podawaj na talerzu obok kaszy i sałatki. Smacznego!

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry