Przepisy

Filety śledziowe à la Bismarck w trzech odsłonach

Filety śledziowe à la Bismarck w trzech odsłonach

  • 50 min.
  • 4 os.
  • 480 kcal/os.
  • 7,40 zł/os.

drukuj pobierz



Lista zakupów

  • FILETY W OSTREJ PANIERCE
  • - (ODSŁONA 1)

  • filety śledziowe - 3 szt.
  • jogurt naturalny - 100 ml
  • jabłko - 1 szt.
  • łodyga selera naciowego - 2-3 szt.
  • cytryna (sok) - 1 szt.
  • posiekane orzechy włoskie - 1 łyżka
  • mielone ziarna kolendry - 1 łyżeczka
  • mielone ziarna gorczycy - 1 łyżeczka
  • mielone ziarna pieprzu kolorowego
  • - 1 łyżeczka
  • natka pietruszki - 3-4 gałązki
  • liście sałaty masłowej - 5-6 szt.
  • sól - szczypta
  • pieprz - szczypta

  • SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z CZERWONYM
  • BURAKIEM I JABŁKIEM - (ODSŁONA 2)

  • filety śledziowe - 3 szt.
  • majonez - 3 łyżki
  • musztarda - 2 łyżki
  • jabłko - 1 szt.
  • ugotowane ziemniaki - 3 szt.
  • ugotowany czerwony burak – 2 szt.
  • kwaśna śmietana - 3 łyżki
  • cukier - 1 łyżeczka
  • natka pietruszki - 3-4 gałązki
  • liście sałaty masłowej - 5-6 szt.
  • sól - szczypta
  • pieprz - szczypta

  • SAŁATKA ŚLEDZIOWA W SZKLANCE
  • - (ODSŁONA 3)

  • filety śledziowe - 3 szt.
  • musztarda - 1 łyżka
  • sok jabłkowy - 30 ml
  • ogórek krótki - 1 szt.
  • rzodkiewka - 6-7 szt.
  • pomidorki koktajlowe - 100 g
  • cebula - 1 szt.
  • biały ocet winny - 30 ml
  • natka pietruszki - 3-4 gałązki
  • liście sałaty masłowej - 5-6 szt.
  • cukier - 4 łyżeczki
  • sól - szczypta
  • pieprz - szczypta

  • DODATKI
  • ulubione pieczywo - 4 porcje

Krok 1.

Filety opłucz i osusz.

Krok 2.

Odsłona 1: Filety pokrój w dosyć cienkie płaty. Ziarna kolendry, gorczycy i kolorowego pieprzu wymieszaj. Pokrojone filety obtocz w przyprawach i odstaw. Z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Obrane jabłko i umytego selera pokrój w kostkę, dodaj otartą skórkę z cytryny, a następnie skrop wszystko połową soku z cytryny. Jogurt wymieszaj z orzechami i resztą soku. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jabłko, selera i skórkę z cytryny wymieszaj z 2/3 sosu. Sałatkę ułóż na liściach sałaty na półmisku, a na niej śledzie w panierce. Skrop pozostałym sosem i udekoruj natką pietruszki.

Krok 3.

Odsłona 2: Ugotowane buraki, ziemniaki, jabłko i filety śledziowe pokrój w równą kostkę i wymieszaj. Majonez wymieszaj ze śmietaną, 2 łyżkami musztardy i łyżeczką cukru na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na liściach sałaty ułożonych na półmisku połóż sałatkę śledziową, udekoruj sosem majonezowo-śmietanowym i pietruszką.

Krok 4.

Odsłona 3: Filety śledziowe pokrój na mniejsze kawałki. Umyty ogórek, rzodkiewkę pokrój w plasterki, a pomidorki na ćwiartki. 5-6 liści sałaty umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj. Sok jabłkowy gotuj w małym garnku z octem winnym, 50 g cukru, posiekaną cebulą i łyżką musztardy przez 8-10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem i ostudź. Sałatkę polej zalewą i udekoruj natką. Śledzie podawaj na osobnych talerzach lub ułożone obok siebie na półmisku. Udekoruj natką. Obok połóż pieczywo. Smacznego!