Przepisy

Filety śledziowe à la Bismarck w trzech odsłonach

Filety śledziowe à la Bismarck w trzech odsłonach

  • 50 min.
  • 4 os.
  • 480 kcal/os.
  • 7,40 zł/os.

drukuj pobierz



Przyrządzisz dzięki produktom

Lista zakupów

  • FILETY W OSTREJ PANIERCE
  • - (ODSŁONA 1)

  • filety śledziowe - 3 szt.
  • jogurt naturalny - 100 ml
  • jabłko - 1 szt.
  • łodyga selera naciowego - 2-3 szt.
  • cytryna (sok) - 1 szt.
  • posiekane orzechy włoskie - 1 łyżka
  • mielone ziarna kolendry - 1 łyżeczka
  • mielone ziarna gorczycy - 1 łyżeczka
  • mielone ziarna pieprzu kolorowego
  • - 1 łyżeczka
  • natka pietruszki - 3-4 gałązki
  • liście sałaty masłowej - 5-6 szt.
  • sól - szczypta
  • pieprz - szczypta

  • SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z CZERWONYM
  • BURAKIEM I JABŁKIEM - (ODSŁONA 2)

  • filety śledziowe - 3 szt.
  • majonez - 3 łyżki
  • musztarda - 2 łyżki
  • jabłko - 1 szt.
  • ugotowane ziemniaki - 3 szt.
  • ugotowany czerwony burak – 2 szt.
  • kwaśna śmietana - 3 łyżki
  • cukier - 1 łyżeczka
  • natka pietruszki - 3-4 gałązki
  • liście sałaty masłowej - 5-6 szt.
  • sól - szczypta
  • pieprz - szczypta

  • SAŁATKA ŚLEDZIOWA W SZKLANCE
  • - (ODSŁONA 3)

  • filety śledziowe - 3 szt.
  • musztarda - 1 łyżka
  • sok jabłkowy - 30 ml
  • ogórek krótki - 1 szt.
  • rzodkiewka - 6-7 szt.
  • pomidorki koktajlowe - 100 g
  • cebula - 1 szt.
  • biały ocet winny - 30 ml
  • natka pietruszki - 3-4 gałązki
  • liście sałaty masłowej - 5-6 szt.
  • cukier - 4 łyżeczki
  • sól - szczypta
  • pieprz - szczypta

  • DODATKI
  • ulubione pieczywo - 4 porcje

Krok 1.

Filety opłucz i osusz.

Krok 2.

Odsłona 1: Filety pokrój w dosyć cienkie płaty. Ziarna kolendry, gorczycy i kolorowego pieprzu wymieszaj. Pokrojone filety obtocz w przyprawach i odstaw. Z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Obrane jabłko i umytego selera pokrój w kostkę, dodaj otartą skórkę z cytryny, a następnie skrop wszystko połową soku z cytryny. Jogurt wymieszaj z orzechami i resztą soku. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jabłko, selera i skórkę z cytryny wymieszaj z 2/3 sosu. Sałatkę ułóż na liściach sałaty na półmisku, a na niej śledzie w panierce. Skrop pozostałym sosem i udekoruj natką pietruszki.

Krok 3.

Odsłona 2: Ugotowane buraki, ziemniaki, jabłko i filety śledziowe pokrój w równą kostkę i wymieszaj. Majonez wymieszaj ze śmietaną, 2 łyżkami musztardy i łyżeczką cukru na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na liściach sałaty ułożonych na półmisku połóż sałatkę śledziową, udekoruj sosem majonezowo-śmietanowym i pietruszką.

Krok 4.

Odsłona 3: Filety śledziowe pokrój na mniejsze kawałki. Umyty ogórek, rzodkiewkę pokrój w plasterki, a pomidorki na ćwiartki. 5-6 liści sałaty umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj. Sok jabłkowy gotuj w małym garnku z octem winnym, 50 g cukru, posiekaną cebulą i łyżką musztardy przez 8-10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem i ostudź. Sałatkę polej zalewą i udekoruj natką. Śledzie podawaj na osobnych talerzach lub ułożone obok siebie na półmisku. Udekoruj natką. Obok połóż pieczywo. Smacznego!

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry