Przepisy

Kiełbasa w dwóch odsłonach

Kiełbasa w dwóch odsłonach

  • 25 min + gotowanie 40 min.
  • 4 os.
  • 485 kcal/os.
  • 6,50 zł/os.

drukuj pobierz



Lista zakupów

  • MINI POTRAWKA W BUŁCE
  • (ODSŁONA 1)

  • kiełbasa toruńska extra – 500 g
  • ząbek czosnku – 2 szt.
  • koncentrat pomidorowy – 2-3 łyżki
  • papryka słodka – 1 łyżeczka
  • por - 1 szt.
  • ziemniaki – 3-4 szt.
  • marchewka – 2 szt.
  • cebula – 2 szt.
  • papryka zielona – 1 szt.
  • papryka czerwona – 1 szt.
  • papryka żółta – 1 szt.
  • ziele angielskie – 2-3 szt.
  • liść laurowy – 2-3 szt.
  • papryczka chili – 2 szczypty
  • olej – 2 łyżki
  • sól – 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • pieczywo – 4 porcje

  • SZASZŁYKI Z KIEŁBASĄ
  • (ODSŁONA 2)

  • kiełbasa toruńska extra – 200 g
  • bagietka czosnkowa
  • do odpieku – 2 szt.
  • puszka ananasa – 1 szt.
  • papryka zielona – ½ szt.
  • papryka żółta – ½ szt.
  • papryka czerwona – ½ szt.
  • masło – 2 łyżki

Krok 1.

Warzywa obierz i umyj. Ziemniaki pokrój w cząstki, marchewkę i pora w plasterki, cebulę w ósemki, papryki w cząstki. Czosnek obierz i drobno posiekaj.

Krok 2.

Minipotrawka w bułce: 500 g kiełbasy pokrój w plasterki. Podsmaż w wysokim rondlu na rozgrzanym oleju. Dodaj czosnek i cebulę, następnie pozostałe warzywa i chwilę podsmażaj. Zalej wodą do 3/4 wysokości rondla. Dodaj koncentrat pomidorowy.

Krok 3.

Zagotuj, dodaj ziele angielskie i liść laurowy oraz pozostałe przyprawy do smaku. Gotuj, aż warzywa będą miękkie (ok. 20-30 minut).

Krok 4.

Szaszłyki z kiełbasą: 200 g kiełbasy pokrój w plastry. Ananasa pokrój w kawałki. Nadziewaj na patyki szaszłykowe ananasa na przemian z kiełbasą i wcześniej pokrojonymi warzywami. Polej roztopionym masłem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C ok. 15 minut, co jakiś czas polewając sokiem z ananasa. Minipotrawkę podawaj w bułce, a szaszłyki na talerzu z obok ułożonymi kawałkami bagietki. Smacznego!