Przepisy

Szynka wieprzowa w sosie żurawinowo-ogórkowym

Szynka wieprzowa w sosie żurawinowo-ogórkowym

  • 15 min. + gotowanie 50 min.
  • 4 os.
  • 510 kcal/os.
  • 3,20 zł/os.

drukuj pobierz



Lista zakupów

  • szynka wieprzowa - 800 g
  • żurawina suszona - 2 łyżki
  • gotowa surówka - 400 g
  • ogórki konserwowe – 2-3 szt.
  • bulion z kostki - 1 szkl.
  • olej - 4 łyżki
  • cebula - 2 szt.
  • mąka tortowa - 1 łyżka
  • ziemniaki - 800 g
  • posiekany koperek - 2 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1/2 łyżeczki

Krok 1.

Mięso umyj i osusz. Lekko rozbij. Posól i popieprz z każdej strony. Obtocz w mące.

Krok 2.

Podsmaż je na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni. Cebulę obierz i pokrój w piórka, ogórka pokrój w drobne paseczki.

Krok 3.

Cebulę zeszklij na tym samym oleju, na którym smażyło się mięso, dodaj ogórki i żurawinę. Zalej wszystko bulionem, dołóż mięso i duś razem ok. 30 minut.

Krok 4.

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Lekko rozbij. Szynkę podawaj polaną sosem, z położonymi obok surówką oraz ziemniakami z koperkiem. Smacznego!