Przepisy

Ćwiartki kurczaka w sosie pomidorowym z nutką pomarańczy

Ćwiartki kurczaka w sosie pomidorowym z nutką pomarańczy

Kategoria:
Tagi:
poznaj inne przepisy

drukuj pobierz

 

Przygotowanie

Krok po kroku...

Mięso myjemy, osuszamy i doprawiamy przyprawami i ziołami. Dokładnie wmasowujemy w skórkę i smażymy z każdej strony. Na mięso ścieramy skórkę pomarańczową i imbir.

Do naczynia żaroodpornego wlewamy passatę pomidorową i sok z połowy pomarańczy. Resztę owocu kroimy w plasterki.

Cebulkę i czosnek podsmażamy na powstałym tłuszczu i mieszamy z sosem pomidorowym. Ćwiartki kurczaka układamy na sosie, dekorujemy plastrami pomarańczy, pomidorkami i paseczkami papryki. pieczemy pod przykryciem pół godz. i bez przykrycia kolejne pół godz.

Podajemy np. z pieczonymi ziemniaczkami i surówką.
Smacznego!

Składniki

  • 2 ćwiartki kurczaka
  • passata pomidorowa
  • pomarańcza
  • kawałeczek imbiru
  • czosnek
  • cebula
  • świeże zioła (tymianek, pietruszka, rozmaryn)
  • sól, pieprz, curry, słodka papryka
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kawałeczek papryki

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry