Przepisy

Gładzica z frytkami z batatów

Gładzica z frytkami z batatów

  • 30 min. + pieczenie 30 min.
  • 4 os.
  • 460 kcal/os.
  • 9,50 zł/os.

drukuj pobierz



Przyrządzisz dzięki produktom

Lista zakupów

  • gładzica - 2 szt.
  • przyprawa do ryby - 1 łyżeczka
  • pieczarki - 500 g
  • duży pomidor - 1 szt.
  • olej - 4 łyżki
  • miód - 1 łyżeczka
  • czerwona cebula - 2 szt.
  • masło - 2 łyżki
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • śmietanka 30% - 5 łyżek
  • bataty - 2-3 szt.
  • marchewka - 2 szt.
  • posiekany jarmuż - 1 szkl.
  • posiekana natka pietruszki
  • - 4 łyżki
  • musztarda - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony
  • - ½ łyżeczki

Krok 1.

Rybę umyj i osusz. Dokładnie natrzyj z każdej strony solą, pieprzem i przyprawą do ryby. Skrop sokiem z cytryny i odstaw na godzinę do lodówki.

Krok 2.

Cebulę obierz, pokrój w piórka i zeszklij na 2 łyżkach masła. Pieczarki oczyść i umyj. Pokrój w plasterki i dodaj do przesmażonej cebuli. Podsmażaj kilka minut, następnie dodaj słodką śmietankę i gotuj wszystko przez chwilę na małym ogniu. Na koniec dodaj połowę natki pietruszki.

Krok 3.

Bataty umyj i pokrój w słupki. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C ok. 30 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Obraną i umytą marchew zetrzyj na tarce. Pomidora pokrój w dużą kostkę. Wymieszaj z jarmużem i pietruszką. Z musztardy, miodu, szczypty soli, pieprzu i 2 łyżek oleju zrób sos i polej nim sałatkę.

Krok 4.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i obsmaż rybę po ok. 5 minut z każdej strony. Rybę podawaj na talerzu polaną sosem pieczarkowym. Obok ułóż frytki z batatów i sałatkę. Smacznego!

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry