Przepisy

Miodowy kurczak<br>z czosnkowym podpłomykiem

Miodowy kurczak
z czosnkowym podpłomykiem

  • 20 min. + pieczenie 90 min.
  • 4 os.
  • 480 kcal/os.
  • 6,40 zł/os.

drukuj pobierz



Lista zakupów

  • tuszka z kurczaka – 1 szt.
  • kapusta pekińska - ½ szt.
  • antipasti (nadziewane
  • serkiem papryczki) – 1 opak.
  • ser typu feta – ½ opak.
  • spód do pizzy - 1 opak.
  • ketchup pikantny - 2 łyżki
  • czosnek - 6 ząbków
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • miód - 1 łyżka
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • zioła prowansalskie - 1 łyżka
  • pomidor - 2 szt.
  • gruszka - 1 szt.
  • fix sos do sałatek - 1 opak.
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony
  • - ½ łyżeczki

Krok 1.

Tuszkę umyj i osusz. Przygotuj marynatę z: 4 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku, papryki, soli, pieprzu, 1 łyżki oliwy, miodu i ketchupu. Natrzyj nią tuszkę i odstaw na godzinę do lodówki.

Krok 2.

Wstaw tuszkę do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz ok. 90 minut, co jakiś czas polewając ją tworzącym się sosem.

Krok 3.

Przygotuj sos czosnkowo-ziołowy z: 2 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku, ziół prowansalskich, szczypty soli i 2 łyżeczek oliwy. Spód do pizzy pokrój na równe prostokąty i upiecz w piekarniku według przepisu na opakowaniu. Na 3-4 minuty przed końcem pieczenia posmaruj każdy kawałek przygotowanym wcześniej sosem i dopiecz je w piekarniku.

Krok 4.

Pokrój kapustę pekińską, pomidora, gruszkę i ser typu feta. Wymieszaj wszystko delikatnie w dużej misce i zalej sosem do sałatek przygotowanym według przepisu na opakowaniu. Tuszkę podawaj w całości na półmisku. Krój bezpośrednio przed podaniem. W osobnych naczyniach podaj podpłomyki, sałatkę i antipasti. Smacznego!