Przepisy

Kurczak w sosie pomarańczowo-śmietanowym z czekoladowym makaronem

Kurczak w sosie pomarańczowo-śmietanowym z czekoladowym makaronem

  • 25 min. + gotowanie 25 min.
  • 4 os.
  • 510 kcal/os.
  • 6,90 zł/os.

drukuj pobierz



Przyrządzisz dzięki produktom

Lista zakupów

  • podwójny filet z kurczaka - 1 szt.
  • pomarańcza - 3 szt.
  • bulion drobiowy z kostki - ⅔ szkl.
  • konfitura pomarańczowa – 2 łyżki
  • makaron czekoladowy - 1 opak.
  • słodka śmietanka 30% lub 36% - ⅔ szkl.
  • mały brokuł - 1 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • masło - 2 łyżki
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • pieprz - 1/2 łyżeczki

Krok 1.

Mięso oczyść, umyj i osusz. Pokrój w kostkę, obsyp solą i pieprzem. Każdą cząstkę pomarańczy dokładnie obierz z białej błony. Brokuła umyj i podziel na różyczki. Cebulę pokrój w piórka.

Krok 2.

Mięso podsmaż na maśle, następnie dodaj cebulę i różyczki brokuła. Razem podsmażaj ok. 3 minut. Zalej wszystko bulionem. Dodaj konfiturę i duś pod przykryciem ok. 5 minut.

Krok 3.

Do mięsa z brokułem dolej śmietankę i duś bez przykrycia ok. 5 minut. Na samym końcu dodaj cząstki pomarańczy i gotuj wszystko 2 minuty, delikatnie mieszając, tak aby cząstki pomarańczy się nie rozpadły.

Krok 4.

Makaron czekoladowy ugotuj według przepisu na opakowaniu. Polej sosem z kurczakiem, warzywami, owocami i podawaj w głębokim talerzu. Smacznego!

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry