Przepisy

Kotleciki ze schabu z sosem musztardowo-kaparowym, kopytkami i surówką

Kotleciki ze schabu z sosem musztardowo-kaparowym, kopytkami i surówką

  • 25 min. + duszenie 45 min.
  • 4 os.
  • 500 kcal/os.
  • 6,10 zł/os.

drukuj pobierz



Lista zakupów

  • schab wieprzowy bez kości - 600 g
  • marchewka - 2 szt.
  • jogurt naturalny gęsty - 3 łyżki
  • bulion z kostki - 1 szkl.
  • gęsta śmietana - 1/2 szkl.
  • kopytka (gotowe) - 800 g
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • kapary - 3 łyżki
  • wino białe wytrawne - 1/2 szkl.
  • musztarda ziarnista - 2 łyżki
  • posiekany koperek - 1 łyżka
  • kapusta pekińska - 1/2 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • ząbek czosnku - 1 szt.
  • masło - 2 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka

Krok 1.

Mięso umyj i osusz. Każdy kotlet delikatnie rozbij. Przypraw solą i pieprzem.

Krok 2.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż na niej kotlety z obu stron na złoty kolor. Dolej wino i podsmażaj, aż się zredukuje. Następnie zalej kotlety bulionem i duś pod przykryciem ok. 40 minut.

Krok 3.

Do mięsa z sosem dodaj kapary, masło, śmietanę i musztardę. Sos z mięsem gotuj, aż zgęstnieje (ok. 5 minut). Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 4.

Kopytka podsmaż na łyżce masła. Kapustę pekińską i cebulę pokrój. Marchewkę zetrzyj na grubej tarce. Jogurt wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Sos wymieszaj z pokrojonymi warzywami. Kotlety podawaj polane sosem z kopytkami posypanymi koperkiem i z sałatką obok. Smacznego!