Przepisy

Roladki schabowe z serem i sałatką

Roladki schabowe z serem i sałatką

  • 10 min. + pieczenie 40 min.
  • 4 os.
  • 500 kcal/os.
  • 5,50 zł/os.

drukuj pobierz



Lista zakupów

  • schab wieprzowy bez kości - 600 g
  • bułka tarta - 8 łyżek
  • musztarda - 1 łyżeczka
  • ząbek czosnku - 1 szt.
  • ser camembert - 1 szt.
  • jajko - 1 szt.
  • ser rolada ustrzycka (lub oscypek) - 150 g
  • masło - 2 łyżki
  • posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
  • ziemniaki - 800 g
  • ugotowany burak - 2 szt.
  • szpinak świeży - 1 opak.
  • miód - 1 łyżka
  • olej - 1/2 szkl.
  • pestki dyni - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka

Krok 1.

Schab umyj i osusz. Rozbij na cienkie plastry. Obsyp solą i pieprzem.

Krok 2.

Masło utrzyj z drobno posiekanym czosnkiem, natką pietruszki i wymieszaj na jednolitą masę z serem startym na tarce o grubych oczkach. Rozbite kotlety posmaruj nadzieniem, pozostawiając brzeg mięsa nieposmarowany. Zawiń roladki i zepnij wykałaczkami.

Krok 3.

Jajko roztrzep w głębokim talerzu. Opanieruj roladki w jajku, a następnie w bułce tartej. Obsmaż w połowie rozgrzanego oleju z każdej strony na złoty kolor (ok. 10 minut). Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piecz 30 minut.

Krok 4.

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Szpinak dobrze umyj. Buraki pokrój w cienkie plastry, ser w cząstki. Ułóż warstwami szpinak i buraki. Na wierzchu połóż pokrojony ser. Z pozostałego oleju, musztardy i miodu przygotuj sos do sałatki. Zalej nim sałatkę bezpośrednio przed podaniem i posyp podprażonymi pestkami dyni. Roladki ułóż na talerzu obok ziemniaków i sałatki. Smacznego!