Przepisy

Szaszłyki z karkówki z sałatką grecką

Szaszłyki z karkówki z sałatką grecką

  • 25 min. + pieczenie 45 min.
  • 4 os.
  • 460 kcal/os.
  • 5,50 zł/os.

drukuj pobierz



Lista zakupów

  • karkówka wieprzowa bez kości - 500 g
  • cebula czerwona - 1 szt.
  • gęsta śmietana - 5 łyżek
  • ser typu feta - 150-200 g
  • boczek wędzony, plastry - 100 g
  • ulubione pieczywo - 4 porcje
  • oliwa z oliwek - 200 ml
  • cytryna (sok) - 1 szt.
  • oregano - 2 łyżeczki
  • pomidor - 3 szt.
  • ogórek - 1 szt.
  • papryka zielona - 1 szt.
  • oliwki czarne - 20 szt.
  • posiekana natka pietruszki - 1/2 łyżki
  • majonez - 5 łyżek
  • ząbek czosnku - 2 szt.
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka

Krok 1.

Mięso umyj i osusz. Następnie pokrój je w kostkę 2-2,5 cm.

Krok 2.

Do miski wlej 100 ml oliwy, sok z cytryny, wsyp sól, pieprz i oregano, a następnie wszystko wymieszaj. Do przygotowanej marynaty włóż mięso i wstaw do lodówki na min. 6 godzin.

Krok 3.

Kawałki zamarynowanego mięsa nadziewaj na patyki do szaszłyków. Następnie każdy szaszłyk owiń plastrami wędzonego boczku. Posyp oregano. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz ok. 45 minut, co jakiś czas obracając, żeby się nie spaliły.

Krok 4.

Warzywa umyj. Pomidory pokrój w półksiężyce, ogórka w kostkę ok. 1 cm, cebulę w piórka, paprykę w paski, ser w kostkę. Warzywa delikatnie wymieszaj w misce z serem i oliwkami. Dopraw do smaku solą, pieprzem i zalej pozostałą oliwą z oliwek. Na koniec posyp natką. Przygotuj sos do mięsa. Śmietanę wymieszaj z majonezem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dopraw do smaku solą i pieprzem Szaszłyki podawaj na talerzu ułożone obok sałatki i pieczywa. W osobnym naczyniu podaj sos. Smacznego!