Przepisy

Pierś z kurczaka w cieście z ryżem i smażonymi warzywami

Pierś z kurczaka w cieście z ryżem i smażonymi warzywami

  • 25 min. + smażenie 10 min.
  • 4 os.
  • 480 kcal/os.
  • 5,80 zł/os.

drukuj pobierz



Lista zakupów

  • podwójny filet z kurczaka - 1 szt.
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • jajko - 1 szt.
  • ryż - 300 g
  • kukurydza w puszce - 1 opak.
  • mleko - 1 szklanka
  • zioła prowansalskie - 1/2 łyżki
  • olej do smażenia - 1 szklanka
  • brokuł - 1/3 szt.
  • kalafior - 1/3 szt.
  • marchewka - 2 szt.
  • masło - 2 łyżki
  • ząbek czosnku - 2 szt.
  • sól - 1/2 łyżki
  • pieprz - 1/2 łyżki

Krok 1.

Mięso umyj i osusz. Przypraw solą i pieprzem. Pokrój w kawałki.

Krok 2.

Z mąki, jajka i mleka zrób ciasto naleśnikowe. Dodaj zioła prowansalskie, szczyptę soli i pieprzu.

Krok 3.

W wysokim rondlu rozgrzej olej. Kawałki kurczaka obtocz w cieście i włóż do rozgrzanego oleju tak, aby się całkowicie zanurzyły. Usmaż na złoty kolor.

Krok 4.

Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Przez 5 minut obgotuj we wrzątku pokrojoną w plastry marchewkę oraz różyczki brokuła i kalafiora. Masło rozpuść na patelni, dodaj drobno posiekany czosnek i delikatnie podsmaż. Następnie dodaj podgotowane warzywa i podsmażaj, aż będą miękkie. Na końcu dodaj odsączoną kukurydzę z puszki i podsmażaj jeszcze przez minutę. Kurczaka podawaj ułożonego obok ryżu oraz smażonych warzyw. Smacznego!