Przepisy

Słodko-kwaśna wieprzowina po chińsku z ryżem

Słodko-kwaśna wieprzowina po chińsku z ryżem

  • 10 min + gotowanie 30 min
  • 4 os.
  • 480 kcal/os.
  • 3,50 zł/os.

drukuj pobierz



Lista zakupów

  • schab bez kości extra - 400 g
  • marchewka - 1 szt.
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • sos sojowy - 3 łyżki
  • seler - paski - 1/2 słoika
  • ananas - 1/2 puszki
  • sok z ananasa z puszki - 1/4 szkl.
  • sok pomarańczowy - 3 łyżki
  • ryż - 1,5 szklanki
  • cebula - 1 szt.
  • papryka czerwona - 1 szt.
  • papryka żółta - 1 szt.
  • por - zielona część - 1 szt.
  • olej - 3 łyżki
  • cukier - 1 łyżka
  • woda - 1/2 szkl.
  • sól - 1/2 łyżki
  • pieprz - 1/2 łyżki

Krok 1.

Schab umyj i osusz. Pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 cm, a następnie w równe paski. Obsyp solą i pieprzem.

Krok 2.

Umyj warzywa i usuń gniazda nasienne z papryki. Pokrój ją w paski, cebulę w piórka, a marchew i pora w plastry. Ananasy odcedź i pokrój na mniejsze kawałki. Odcedź paski selera.

Krok 3.

Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim mięso z każdej strony. Po usmażeniu odsącz je z tłuszczu na ręczniku papierowym. Na tej samej patelni podsmaż cebulę, następnie dodaj marchewkę, papryki i pora. Smaż przez 5 minut, następnie dodaj ananasa i paski selera i kontynuuj smażenie przez minutę.

Krok 4.

W misce wymieszaj sos sojowy, sok pomarańczowy, cukier i mąkę ziemniaczaną. Dodaj do warzyw na patelni i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Następnie dolej wodę i sok z ananasa. Do sosu włóż kawałki mięsa i chwilę gotuj. Dopraw solą i pieprzem. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Mięso z sosem podawaj ułożone na ryżu. Smacznego!