Krok 1.
Schab umyj i osusz. Pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 cm, a następnie w równe paski. Obsyp solą i pieprzem.
Schab umyj i osusz. Pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 cm, a następnie w równe paski. Obsyp solą i pieprzem.
Umyj warzywa i usuń gniazda nasienne z papryki. Pokrój ją w paski, cebulę w piórka, a marchew i pora w plastry. Ananasy odcedź i pokrój na mniejsze kawałki. Odcedź paski selera.
Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim mięso z każdej strony. Po usmażeniu odsącz je z tłuszczu na ręczniku papierowym. Na tej samej patelni podsmaż cebulę, następnie dodaj marchewkę, papryki i pora. Smaż przez 5 minut, następnie dodaj ananasa i paski selera i kontynuuj smażenie przez minutę.
W misce wymieszaj sos sojowy, sok pomarańczowy, cukier i mąkę ziemniaczaną. Dodaj do warzyw na patelni i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Następnie dolej wodę i sok z ananasa. Do sosu włóż kawałki mięsa i chwilę gotuj. Dopraw solą i pieprzem. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Mięso z sosem podawaj ułożone na ryżu. Smacznego!