Przepisy

Klops paprykowy z cukinią

 

Przygotowanie

Krok po kroku...

Mięso mielone przekładamy do dużej miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną drobniutko cebulę i pęczek natki pietruszki.

Bułkę namaczamy w mleku, gdy zmięknie odciskamy i dodajemy do masy, łączymy z pokrojoną w kostkę papryką oraz startym serem, dodajemy sos piri piri i musztardę, wbijamy jajka, wsypujemy przyprawy do smaku, całość wymieszać delikatnie dłońmi do połączenia składników, nie uklepywać mięsa dzięki temu klops będzie puszysty a nie zbity.

W formie o wym 25/12 cm wyłożonej papierem pergaminowym wykładamy połowę mięsa, umieszczamy cienką cukinię na środku, przykrywamy resztą mięsa, delikatnie dociskamy formując kształt klopsa.

Pieczemy 55-60 minut w temp 180*c. Wyjmujemy z piekarnika pozostawiamy w formie na 30 minut po czym wyciągamy na deskę i kroimy w plastry.

Składniki

  • 1 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 1 czerstwa bułka
  • 4 jajka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 cienka młoda cukinia
  • 50 g startego ostrego sera-parmezan lub cheddar
  • 1 łyżka sosu piri piri lub ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Sól morska do smaku
  • Pieprz świeżo mielony do smaku

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry