Przepisy

Ćwiartka z kurczaka z warzywami i jabłkowym kaszotto

Ćwiartka z kurczaka z warzywami i jabłkowym kaszotto

  • 15 min. + pieczenie 40 min.
  • 4 os.
  • 490 kcal/os.
  • 3,20 zł/os.

drukuj pobierz



Przyrządzisz dzięki produktom

Lista zakupów

  • ćwiartka z kurczaka - 4 szt.
  • buraki czerwone - 2 szt.
  • kasza pęczak - 200 g
  • cydr jabłkowy lub piwo
  • o smaku cydru - 100 ml
  • tłuszcz do smażenia – 2 łyżki
  • brokuł - 1/2 szt.
  • cukinia - 1 szt.
  • pomidory koktajlowe - 8 szt.
  • suszony tymianek - 1 łyżeczka
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • czosnek - 3 ząbki
  • oliwa - 2 łyżki
  • cebula - 1 szt.
  • wywar warzywny z kostki - 500 ml
  • kwaśne jabłko - 1 szt.
  • sól - 2 łyżeczki
  • pieprz ziołowy - 1 łyżeczka

Krok 1.

Ćwiartki z kurczaka umyj i osusz. Wymieszaj łyżkę oliwy, łyżeczkę soli, suszony tymianek, paprykę, pieprz ziołowy i dwa drobno posiekane ząbki czosnku. Gotową mieszanką natrzyj mięso.

Krok 2.

Na patelni rozgrzej dwie łyżki tłuszczu do smażenia i obsmaż mięso z każdej strony na złoty kolor. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Brokuł podziel na różyczki, a buraka i cukinię pokrój w grube plastry. Wymieszaj łyżkę oliwy, dwa posiekane ząbki czosnku oraz pół łyżeczki soli i dopraw warzywa.

Krok 3.

Ułóż warzywa wokół mięsa. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 30 minut. Następnie dołóż pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i zapiekaj jeszcze 10 minut.

Krok 4.

Cebulę posiekaj i zeszklij na tłuszczu do smażenia. Dodaj kaszę pęczak i ponownie przesmaż. Całość zalej cydrem lub piwem o smaku cydru i gotuj do odparowania. Zalej bulionem, delikatnie posól i gotuj na małym ogniu, aż pęczak stanie się miękki. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone w kostkę jabłko. Ćwiartki z kurczaka podawaj na talerzu. Obok ułóż kaszę i upieczone warzywa. Smacznego!

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry