Przepisy

Gulasz wieprzowy z warzywami, kaszą bulgur i świeżymi figami

Gulasz wieprzowy z warzywami, kaszą bulgur i świeżymi figami

  • 20 min. + gotowanie 45 min.
  • 4 os.
  • 500 kcal/os.
  • 7,30 zł/os.

drukuj pobierz



Lista zakupów

  • łopatka wieprzowa bez kości - 600 g
  • przyprawa do gulaszu mix - 1 łyżeczka
  • wywar z kostki rosołowej – 1 szklanka
  • kasza bulgur - 1 opak.
  • figa świeża - 4 szt.
  • krojone pomidory – 1 opak.
  • marchew - 2 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • olej - 2 łyżki
  • mąka pszenna - 1 łyżka
  • posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
  • słodka papryka - 1/2 łyżeczki
  • cząber - 1/2 łyżeczki
  • pomidory koktajlowe - 15 szt.
  • ser feta - 150 g
  • świeża mięta - 8 listków
  • sos winegret fix - 1 opak.
  • czosnek - 1 ząbek
  • liść laurowy - 2 listki
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz kolorowy - 1 łyżeczka

Krok 1.

Mięso umyj i osusz. Pokrój w kostkę, oprósz solą, pieprzem, dodaj łyżkę oleju i przyprawę do gulaszu. Odstaw na chwilę. Warzywa umyj i pokrój według uznania.

Krok 2.

Mięso obtocz w mące i obsmaż je na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Następnie dodaj pokrojone warzywa, czosnek i chwilę wszystko podsmażaj.

Krok 3.

Do mięsa i warzyw wlej wywar, dodaj słodką paprykę, liście laurowe i cząber. Duś na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (ok. 30 min). Pod koniec dodaj krojone pomidory.

Krok 4.

Kaszę przygotuj według przepisu na opakowaniu. Figi pokrój w kawałki, ser w kostkę, pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Wszystko posyp posiekaną miętą i zalej sosem przygotowanym według przepisu na opakowaniu. Gulasz podawaj na talerzu z kaszą bulgur i sałatką. Smacznego!