Przepisy

Kotleciki wieprzowe w picie z sałatką i frytkami

Kotleciki wieprzowe w picie z sałatką i frytkami

  • 20 min. + smażenie 30 min.
  • 4 os.
  • 490 kcal/os.
  • 6,90 zł/os.

drukuj pobierz



Lista zakupów

  • łopatka wieprzowa – 700 g (zmielona w Delikatesach Centrum)
  • kapusta biała - 1/4 szt.
  • ser żółty w plasterkach - 1 opak.
  • chleb pita - 4 szt.
  • sałatka szwedzka - 1 opak.
  • frytki mrożone - 1 opak.
  • cebula biała - 1 szt.
  • cebula czerwona - 1 szt.
  • czosnek - 1 ząbek
  • ostra papryka - 1/2 łyżeczki
  • mielone ziele angielskie - 2 łyżeczki
  • suszony tymianek - 2 łyżeczki
  • mielona gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
  • olej - 2 łyżki
  • majonez - 4 łyżki
  • ketchup - 4 łyżki
  • jogurt naturalny gęsty - 1 łyżka
  • słodka papryka - 1/2 łyżeczki
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka

Krok 1.

Zmiksuj jedną białą cebulę, czosnek, ostrą paprykę, ziele angielskie, tymianek, gałkę muszkatołową, olej, 3/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Do powstałej pasty dodaj zmieloną łopatkę wieprzową, wymieszaj i odstaw do lodówki na 20-30 min.

Krok 2.

Po wyjęciu z lodówki uformuj z mięsa płaskie kotlety, tak aby zmieściły się w chlebku pita (muszą być mniejsze od chlebka). Smaż na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony lub piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 30 min. Chwilę przed wyjęciem kotletów na każdym z nich połóż plasterek sera.

Krok 3.

Frytki przygotuj według przepisu na opakowaniu. Wymieszaj majonez, ketchup, jogurt i słodką paprykę. Tak przygotowany sos dopraw solą i pieprzem do smaku.

Krok 4.

Sałatkę szwedzką wymieszaj z drobno poszatkowaną kapustą białą i czerwoną cebulą. Chlebki pita podgrzej w piekarniku. Włóż w nie trochę sałatki, następnie gorące usmażone kotlety z serem i ponownie trochę sałatki. Polej sosem. Chlebki pita podawaj ułożone na talerzu. Obok połóż frytki. W małym naczyniu podaj dodatkową porcję sosu. Smacznego!