Przepisy

Kurczak pieczony faszerowany dynią z batatem

Kurczak pieczony faszerowany dynią z batatem

Kategoria:
Tagi:
poznaj inne przepisy

drukuj pobierz

 

Przygotowanie

Krok po kroku...

Kurczaka myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym.
Olej mieszamy z pieprzem cytrynowym, oregano oraz solą.
Nacieramy marynatą mięso z każdej strony, odstawiamy.
Batata obieramy, gotujemy 10 min w osolonym wrzątku, dodajemy dynię.
Gotujemy kolejne 5 min.
Odcedzone i osuszone warzywa kroimy w kostkę.
Kurczaka faszerujemy warzywami, związujemy nóżki.
Pieczemy 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 st.
W połowie pieczenia przekręcamy delikatnie mięso na drugą stronę.

Składniki

  • Kurczak cały, wypatroszony ok. 1,300 kg
  • 5 łyżek oleju rzepakowego z chili
  • 2 łyżki pieprzu cytrynowego
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soli

  • Farsz:
  • 300 g. miąższu z dyni
  • 300 g. batata (jeden średni ziemniak)
  • 1 łyżeczka soli

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry