Przepisy

Saltimbocca z indyka z dyniowym purée i polentą z kaszy manny

Saltimbocca z indyka z dyniowym purée i polentą z kaszy manny

  • 35 min + pieczenie 65 min
  • 4 os.
  • 500 kcal/os.
  • 7,70 zł/os.

drukuj pobierz



Przyrządzisz dzięki produktom

Lista zakupów

  • filet z indyka – 600 g (4 kotlety)
  • por - 2 szt.
  • jogurt naturalny - 4 łyżki
  • szynka długo dojrzewająca - 4 plastry
  • ser żółty - 4 plastry
  • kasza manna - 1 szklanka
  • świeża szałwia lub rozmaryn – 16 listków
  • świeża bazylia - 16 listków
  • czosnek - 4 ząbki
  • olej - 8 łyżek
  • dynia - 1 kg
  • przyprawa do indyka - 1/2 łyżki
  • posiekany koperek - 3 łyżki
  • posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • starty parmezan - 3 łyżki
  • masło - 2 łyżki
  • rzodkiewka - 1 pęczek
  • sól - 1,5 łyżki
  • pieprz - 1 łyżka

Krok 1.

Mięso umyj i osusz. Oprósz solą, pieprzem i przyprawą do indyka. Na każdym kawałku ułóż po kilka plasterków cienko pokrojonego czosnku i po 4 listki bazylii i szałwii (lub rozmarynu). Przykryj plastrem szynki i zepnij wykałaczką. Odstaw na 30 min.

Krok 2.

Dynię pokrój razem ze skórką na mniejsze kawałki, usuń pestki, ułóż na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 45 minut. Za pomocą łyżki wyjmij upieczony miąższ ze skórki, dodaj 2 ząbki drobno posiekanego czosnku i zmiksuj na gładkie purée. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 3.

Na rozgrzanym na patelni oleju ułóż indyka szynką do dołu. Smaż chwilę, a następnie przerzuć na drugą stronę. Gotowe mięso wyjmij na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i usuń z niego wykałaczki. Przykryj plastrami sera i wstaw na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Krok 4.

Przygotuj polentę: kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu, po czym dodaj sól, masło, starty ser, 2 łyżki koperku i pietruszkę. Całość wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Białą i jasnozieloną część pora pokrój w kółka, a rzodkiewkę w plasterki. Dodaj jogurt naturalny, łyżkę koperku, sól i pieprz do smaku. Kotlety podawaj na talerzu z przygotowaną polentą i purée z dyni, a surówkę w miseczce obok. Smacznego!

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry