Przepisy

Indyk w chrupiącej panierce z sosem brzoskwiniowym

Indyk w chrupiącej panierce z sosem brzoskwiniowym

  • 10 min + gotowanie 30 min
  • 4 os.
  • 520 kcal/os.
  • 6,80 zł/os.

drukuj pobierz



Lista zakupów

  • filet z piersi indyka - 500 g
  • płatki kukurydziane - 2 szklanki
  • brzoskwinie - 1 opak.
  • ryż - 1,5 szklanki
  • mleko - 1 szklanka
  • brokuł - 1/2 szt.
  • jajko - 1 szt.
  • przyprawa do indyka - 1/2 łyżeczki
  • świeży korzeń imbiru (ok. 3 cm) - 1 szt.
  • mąka - 1 szklanka
  • marchewka - 4 szt.
  • płatki migdałowe - 1 opak.
  • masło - 2 łyżki
  • olej - 1/2 szklanki
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • pieprz - 1/2 łyżeczki

Krok 1.

Mięso umyj, osusz i podziel na porcje. Obsyp solą, pieprzem i przyprawą do indyka.

Krok 2.

Zanurz kawałki indyka w mleku i obtocz je w mące, a następnie w roztrzepanym jajku i pokruszonych płatkach kukurydzianych.

Krok 3.

Na patelni rozgrzej olej i smaż opanierowane kotlety po kilka minut z każdej strony.

Krok 4.

Ryż przygotuj według przepisu na opakowaniu. Brokuł i marchewkę umyj, podziel na cząstki i ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, polej roztopionym masłem i posyp płatkami migdałowymi. Zmiksuj brzoskwinie z puszki i dodaj do nich starty korzeń imbiru. Kotlety podawaj na talerzu, obok ułóż ryż i brokuły. Polej mięso sosem brzoskwiniowym. Smacznego!