Przepisy

Pieczony kurczak nadziewany jabłkami i rodzynkami z kaszą kuskus i groszkiem

Pieczony kurczak nadziewany jabłkami i rodzynkami z kaszą kuskus i groszkiem

  • 40 min + gotowanie 60 min
  • 4 os.
  • 520 kcal
  • 5,70 zł/os.

drukuj pobierz



Przyrządzisz dzięki produktom

Lista zakupów

  • tuszka z kurczaka - 1 szt.
  • przyprawa do kurczaka - 1 łyżka
  • kasza kuskus - 1 szklanka
  • groszek - 1 puszka
  • czosnek - 5 ząbków
  • cukinia zielona - 1 szt.
  • cukinia żółta - 1 szt.
  • majeranek - 2 łyżeczki
  • kwaśne jabłka - 1 kg
  • miód - 1 łyżka
  • masło - 4 łyżki
  • rodzynki - 2 łyżki
  • orzechy nerkowca - 4 łyżki
  • zioła prowansalskie - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżka
  • pieprz - 1 łyżka

Krok 1.

Dokładnie umyj kurczaka (również w środku). Osusz, natrzyj solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka oraz 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Odstaw na kilka godzin do lodówki.

Krok 2.

Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj z majerankiem, 2 ząbkami posiekanego czosnku, miodem, rodzynkami i orzechami. Masę delikatnie podsmaż na 2 łyżkach masła tak, aby jabłka się nie rozpadły.

Krok 3.

Kurczaka nadziej masą jabłkową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 60 minut.

Krok 4.

Kaszę kuskus przygotuj według przepisu na opakowaniu i wymieszaj z groszkiem. Cukinię dokładnie umyj i pokrój w długie plastry za pomocą obieraczki do warzyw. Dopraw posiekanym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i delikatnie podsmażaj na maśle. Kurczaka z nadzieniem podziel na części i podawaj z kaszą kuskus oraz smażoną cukinią. Smacznego!

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry