Przepisy

Kurczak pikantny z warzywami i ryżem

Kurczak pikantny z warzywami i ryżem

  • 25 min + gotowanie 40 min
  • 4 os.
  • 540 kcal
  • 4,30 zł/os.

drukuj pobierz



Przyrządzisz dzięki produktom

Lista zakupów

  • tuszka z kurczaka - 1 szt.
  • czosnek - 4 ząbki
  • bulion drobiowy z kostki - 1 szklanka
  • przecier pomidorowy - 1/2 szklanki
  • cebula (duża) - 1 szt.
  • curry - 1/2 łyżeczki
  • ryż - 300 g
  • bakłażan - 1 szt.
  • fasola szparagowa - 250 g
  • imbir mielony - 1/2 łyżeczki
  • kurkuma - 1/2 łyżeczki
  • olej - 1/2 szklanki
  • cukier - 1/2 łyżeczki
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1/2 łyżeczki

Krok 1.

Kurczaka umyj i osusz. Podziel na porcje, a następnie obsyp solą i pieprzem. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Krok 2.

Posiekaj czosnek i cebulę, bakłażana pokrój w kostkę, a fasolkę szparagową na kawałki. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę i czosnek, a następnie połącz je z pozostałymi warzywami. Całość dopraw i smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając. Dodaj przecier pomidorowy i bulion.

Krok 3.

W żaroodpornym naczyniu umieść połowę sosu z warzywami, ułóż kawałki kurczaka i zalej pozostałym sosem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz około 40 minut.

Krok 4.

Przygotuj ryż według instrukcji na opakowaniu. Kurczaka podaj na talerzu z ryżem i warzywami. Smacznego!

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry