Przepisy

Duszona szynka z sosem pieczarkowym, cieciorką i sałatką

Duszona szynka z sosem pieczarkowym, cieciorką i sałatką

  • 30 min + duszenie 50 minut
  • 4 os.
  • 540 kcal/os.
  • 8,50 zł/os.

drukuj pobierz



Przyrządzisz dzięki produktom

Lista zakupów

  • szynka wieprzowa bez kości – ok. 600 g
  • słoik całych buraczków - 1 opak.
  • mąka - 3 łyżki
  • śmietana kremówka - 150 ml
  • puszka cieciorki - 1 szt.
  • ząbek czosnku - 4 szt.
  • świeże pieczarki - 500 g
  • cebula - 3 szt.
  • olej - 8 łyżek
  • ogórki kiszone - 5 szt.
  • cukier - 1/2 łyżeczki
  • masło - 2 łyżki
  • posiekany świeży koperek - 2 łyżki
  • sól - 1/2 łyżki
  • pieprz - 1/2 łyżki

Krok 1.

Mięso umyj i osusz. Pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm. Lekko rozbij tłuczkiem. Oprósz solą, pieprzem, natrzyj 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Odstaw do lodówki na ok. godzinę.

Krok 2.

Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju i obsmaż na nim mięso obtoczone w mące. Zalej wodą i duś ok. 20 minut.

Krok 3.

Pieczarki oczyść i szybko opłucz, aby nie nasiąkły wodą. Pokrój w plasterki. 2 cebule pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, podsmaż na nim cebulę, a następnie dodaj pieczarki. Dopraw do smaku solą i pieprzem i duś ok. 10 minut. Na koniec dodaj śmietankę i razem duś ok. 10 minut.

Krok 4.

Na patelni rozgrzej masło, podsmaż na nim posiekane 2 ząbki czosnku. Dodaj cieciorkę z puszki odsączoną z zalewy. Podsmaż wszystko razem. Na koniec dodaj łyżkę posiekanego koperku. Ogórki kiszone, cebulę i odsączone z zalewy buraczki pokrój w plasterki. Dopraw cukrem i szczyptą pieprzu. Zalej 2 łyżkami oleju. Posyp posiekanym koperkiem. Szynkę podawaj polaną sosem, obok cieciorki i sałatki. Smacznego!

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry