phone icons
screen bg screen 2 screen 3 screen 4 screen 5 screen 6 screen 1

LICZNE KORZYŚCI
Z APLIKACJĄ MOBILNĄ DELIKATESY CENTRUM

text icon 1

Masz Delikartę
zawsze pod ręką

text icon 2

Aktywujesz
kupony promocyjne

text icon 3

Sprawdzasz swoje oszczędności
i historię zakupów

text icon 4

Sprawdzasz gazetki
i aktualne promocje

text icon 5

Wygodnie tworzysz
listy zakupowe

text icon 6

Inspirujesz się
przepisami

Przepisy

Drożdżowe łódeczki nadziewane mięsem

 

Przygotowanie

Krok po kroku...

1. Mięso płuczemy, osuszamy i mielimy w maszynce. Cebule i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy, uważamy, żeby za mocno nie rumienić. Dodajemy mięso i jeszcze chwilę smażymy. Następnie dodajemy pomidory pelati i całość smażymy do miękkości i zgęstnienia farszu. Na koniec dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką, bazylią, oregano i przyprawą kebab-gyros. Farsz studzimy.

2. Drożdże rozcieramy z cukrem, połową ciepłego mleka i jedną łyżką mąki pszennej. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby podrosły. Po tym czasie do mąki dodajemy sól, olej, jajka, rozczyn i zagniatamy ciasto w razie potrzeby dolewając pozostałe ciepłe mleko. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce.

3. Na stolnicy posypanej mąką pszenną wałkujemy ciasto i wykrawamy krążki o średnicy około 12 cm. Na każdy krążek nakładamy porcje farszu. Następnie zlepiamy dwa brzegi formując łódeczkę.

4. Tak przygotowane łódeczki układamy na blasze posmarowanej masłem i posypanej mąką. Należy zachować odstępy, bo znacznie urosną.

5. Następnie pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Smacznego!

Składniki

  • Ciasto:
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 3 i pół szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju
  • Farsz:
  • 25 dag surowej szynki wieprzowej
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • olej do smażenia
  • pół puszki kukurydzy
  • sól i pieprz do smaku
  • papryka słodka mielona (według uznania)
  • przyprawa kebab-gyros (według uznania)
  • bazylia suszona (według uznania)
  • oregano suszone (według uznania)
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy i blaszki
  • masło do posmarowania blaszki

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry