Przepisy

Miodowa szynka z kluskami śląskimi

Miodowa szynka z kluskami śląskimi

  • 25 min + gotowanie 30 min
  • 4 os.
  • 520 kcal/os.
  • 4,80 zł/os.

drukuj pobierz



Przyrządzisz dzięki produktom

Lista zakupów

  • szynka wieprzowa bez kości - 750 g
  • cebula - 1 szt.
  • miód - 1 łyżka
  • przyprawa do wieprzowiny - 1 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana - 250 g
  • ugotowane ziemniaki - 1 kg
  • tłuszcz do smażenia - 5 łyżek
  • por (biała część) - 1 szt.
  • winogrona czerwone bez pestek - 250 g
  • świeży posiekany rozmaryn - 1 łyżeczka
  • pomidory koktajlowe - 250 g
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • pieprz - 1/2 łyżeczki
  • białe wytrawne wino - 50 ml

Krok 1.

Mięso umyj i osusz. Pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm i lekko rozbij tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem oraz przyprawą do wieprzowiny. W tym czasie gotuj ziemniaki.

Krok 2.

Mięso smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Pora pokrój w kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Dodaj przekrojone na pół winogrona, rozmaryn, miód i podsmażone mięso.

Krok 3.

Wlej wino i duś przez kilka minut do zredukowania sosu. W tym czasie ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę lub maszynkę. Połącz z mąką ziemniaczaną, uformuj kule, lekko je spłaszcz i zrób w nich wgłębienie.

Krok 4.

Tak przygotowane chwile wcześniej kluski wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj przez ok. minutę od wypłynięcia na wierzch. Pomidory przekrój na pół, cebulę pokrój w piórka. Dodaj sól, pieprz i wymieszaj. Mięso polane sosem podawaj ułożone obok ugotowanych klusek i sałatki z pomidorów. Smacznego!

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry