Przepisy

Makaroniarz na łopatkach

 

Przygotowanie

Krok po kroku...

Warzywa gotujemy na parze - u mnie dzieje się to za sprawą parowaru i trwa ok. 1/2 godziny. 
Makaron gotujemy w stosownej ilości wody al dente i następnie odcedzamy. Wylewamy z garnka wodę. Na dno osuszonego garnka wlewamy 2-3 łyżki oleju z pomidorów - z przyprawami. Podgrzewamy. Rzucamy na to posiekany drobniutko czosnek i lekko przysmażamy na oleju rzepakowym - byle się nie spalił. 
Łopatkę myję, osuszam i kroję w kostkę, przyprawiam do smaku i dorzucam do garnka.
Po podsmażeniu jej dorzucam warzywa z pary i przyprawy.
Mieszam i podsmażam kilka minut, a następnie zalewam śmietaną i mieszam, dorzucając część sera.
Na końcu w tak powstałej mieszance taplam pomidory pokrojone na kawałki i makaron. Podgrzewam całość, ewentualnie doprawiam do smaku i... już. :) 
SMACZNEGO! :)

Składniki

  • 1/2 opakowania makaronu kokardy (zwane też motylami)
  • 1 opakowanie domowych pomidorów suszonych w oleju
  • 50 g twardego sera do starcia na makaron
  • 100 ml śmietany 18%
  • 200 g łopatki wieprzowej bez kości

  • dowolna mieszanka warzywna do gotowania:
  • kukurydza,
  • groszek,
  • marchewka,
  • kalafior

  • przyprawy:
  • sól,
  • pieprz,
  • tymianek,
  • papryka ostra
  • olej rzepakowy
  • 1-2 ząbki czosnku

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry