Przepisy

Burgery z łopatki wieprzowej

Burgery z łopatki wieprzowej

  • 25 min + smażenie 20 min
  • 4 os.
  • 630 kcal/os.
  • 6,70 zł/os.

drukuj pobierz



Przyrządzisz dzięki produktom

Lista zakupów

  • łopatka wieprzowa bez kości – 700 g
  • ketchup - 1 łyżeczka
  • bułki do burgerów - 4 szt.
  • burak gotowany - 2 szt.
  • mleko - 1 szklanka
  • ser topiony (kwadraty) - 4 plasterki
  • jajko - 1 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • czosnek (posiekany) - 2 ząbki
  • musztarda - 2 łyżeczki
  • czerstwa bułka - 1 szt.
  • sałata karbowana - 4 liście
  • ogórek konserwowy - 4 szt.
  • majonez - 1 szt.
  • nadziewane papryczki - 1 opak.
  • hummus - 1 opak.
  • pomidor - 2 szt.
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • pieprz - 1/2 łyżeczki

Krok 1.

Zalej czerstwą bułeczkę mlekiem. Poczekaj, aż nasiąknie i dobrze odciśnij. Wymieszaj łopatkę z czosnkiem i odciśniętą bułeczką. Do masy dodaj jajko, ketchup i przyprawy. W międzyczasie lekko podsmaż bardzo drobno pokrojoną cebulkę i odstaw do ostygnięcia, po czym dodaj ją do mięsnej masy. Wszystko razem dokładnie mieszaj przez ok. 3 minuty. W tym czasie gotuj buraki.

Krok 2.

Uformuj płaskie, okrągłe burgery. Ich średnica powinna być nieco większa od średnicy bułki, w której będziemy je umieszczać (podczas smażenia burgery się skurczą). Mocno rozgrzej patelnię grillową. Smaż kotlety z obu stron do zrumienienia.

Krok 3.

Bułki z sezamem rozetnij i połóż na chwilę na rozgrzanej patelni grillowej miąższem do dołu. Dzięki temu środek bułki będzie chrupiący.

Krok 4.

Na dolnej i górnej połówce bułki rozprowadź trochę majonezu wymieszanego z musztardą, połóż liść sałaty, pokrojony w plastry burak, kotlet, plasterek sera, ogórki i pomidory pokrojone w plastry. Zamknij kanapkę, dociskając ją lekko. Burgery podawaj z antipasti w postaci faszerowanych papryczek i hummusu. Smacznego!

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry