Przepisy

Żeberka w sosie z ryżem i sałatą

Żeberka w sosie z ryżem i sałatą

  • 45 min + gotowanie 75 min
  • 4 os.
  • 620 kcal/os.
  • 8,60 zł/os.

drukuj pobierz



Lista zakupów

  • żeberka wieprzowe - 1,5 kg
  • ryż - 200 g
  • czosnek - 6 ząbków
  • liść laurowy - 3 szt.
  • ziele angielskie - 5 szt.
  • woda - 2 l
  • sól - 1/2 łyżeczki

  • Marynata:
  • papryczka pepperoni - 2-3 szt.
  • papryka zielona - 1 szt.
  • sos sojowy - 3 łyżki
  • cukier - 1/2 szklanki
  • imbir - 1 łyżeczka
  • woda - 1 szklanka
  • liście kolendry - 1 garść
  • sól - 1/2 łyżeczki

  • Sałatka:
  • ser mozzarella - 1 opak.
  • fix do sałatek - 1 opak.
  • mix sałat - 1 opak.
  • pomidory - 2 szt.
  • czarne oliwki bez pestek - 1 opak.

Krok 1.

Mięso umyj, osusz i pokrój w kawałki. W garnku zagotuj wodę z solą, liściem laurowym, zielem angielskim i czosnkiem. Umieść w nim żeberka i gotuj przez ok. 30 minut, a po wyjęciu odczekaj, aż nieco ostygną.

Krok 2.

W garnku zagotuj wodę z cukrem. Dodaj sos sojowy, bardzo drobno posiekane papryki pepperoni, przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir. Dla wzbogacenia smaku możesz dodać zieloną paprykę. Gotuj do czasu, aż syrop zgęstnieje. Ostudzonym sosem zalej żeberka i odstaw na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc).

Krok 3.

Zamarynowane mięso włóż do naczynia żaroodpornego, przykryj folią aluminiową i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut. Następnie zdejmij folię i kontynuuj pieczenie przez 15 minut, aż do zarumienienia się żeberek.

Krok 4.

Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Z mixu sałat, pokrojonych pomidorów, oliwek, mozzarelli i kolendry przygotuj sałatkę i zalej ją gotowym sosem fix. Żeberka wyłóż na talerz, obok umieść ryż i sałatkę. Smacznego!