Przepisy

Żeberka miodowe z sosem tzatziki

Żeberka miodowe z sosem tzatziki

  • 30 min + grillowanie 45 min
  • 4 os.
  • 580 kcal/os.
  • 5,20 zł/os.

drukuj pobierz



Lista zakupów

  • żeberka wieprzowe - 1,5 kg
  • posiekany rozmaryn - 1 łyżka
  • sos sojowy - 1 łyżka
  • miód - 3 łyżki
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • oliwa z oliwek lub olej - 2 łyżki
  • sól - 1/2 łyżki
  • pieprz - 1/2 łyżki

  • Sos:
  • gęsty jogurt naturalny - 250 ml
  • przyprawa do sosu tzatziki - 2 łyżeczki
  • pieczywo chrupkie - 4 szt.
  • czosnek - 2-3 ząbki
  • ogórek - 2 szt.
  • starta skórka cytrynowa - 1 łyżeczka
  • drobno posiekany koperek - 2-3 łyżeczki
  • drobno posiekana melisa cytrynowa - 1 łyżeczka
  • oliwa - 1 łyżka

Krok 1.

Mięso umyj i osusz. Przygotuj marynatę, mieszając miód z sosem sojowym, sokiem z cytryny, rozmarynem, solą, pieprzem i ząbkiem czosnku.

Krok 2.

Posmaruj mięso marynatą i skrop dodatkowo sokiem z cytryny. Odstaw do lodówki na całą noc.

Krok 3.

Ogórki obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej. Czosnek przeciśnij przez praskę, a zioła drobno posiekaj. Wymieszaj z jogurtem naturalnym, oliwą, startą skórką cytrynową i dopraw przyprawą tzatziki.

Krok 4.

Mięso ułóż na rozgrzanym ruszcie i grilluj tak długo, aż uzyska odpowiednią miękkość (ok. 45 minut). Żeberka wyłóż na talerz. Podawaj z chrupkim pieczywem oraz sosem w osobnej miseczce. Smacznego!