Przepisy

Porzeczkowe ćwiartki z warzywami

Porzeczkowe ćwiartki z warzywami

  • 15 min + pieczenie 30 min
  • 4 os.
  • 450 kcal/os.
  • 5,20 zł/os.

drukuj pobierz



Przyrządzisz dzięki produktom

Lista zakupów

  • ćwiartki z kurczaka - 4 szt.
  • groszek zielony - 1 puszka
  • przyprawa do kurczaka - 1 łyżeczka
  • kasza jęczmienna - 1,5 szklanki
  • miód - 3 duże łyżki
  • brokuł świeży - 1 szt.
  • papryczka chili - 1/2 szt.
  • posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • masło - 2 łyżki
  • czerwona porzeczka - 500 g
  • cukier (opcjonalnie, w zależności od kwaśności porzeczki) - 2 łyżeczki
  • masło - 1 łyżeczka
  • kukurydza - 1 puszka
  • sól - 1/2 łyżeczki

Krok 1.

Mięso umyj i osusz. Posyp solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Odstaw na 10 minut.

Krok 2.

Kaszę ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Smaż mięso z każdej strony przez ok. 7 minut, aż uzyska złoty kolor. Następnie wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Krok 3.

Przygotuj sos. Porzeczki opłucz i obierz z ogonków, wrzuć do rondelka i gotuj, aż się rozpadną (ok. 10 minut). Dodaj łyżeczkę masła. Dopraw do smaku solą, pieprzem, 3 dużymi łyżkami miodu oraz odrobiną cukru, w takich proporcjach, aby uzyskać słodko-kwaśny smak.

Krok 4.

Różyczki brokuła wrzuć na osolony wrzątek i gotuj ok. 5 minut. Następnie przełóż je na patelnię z rozgrzanym masłem, dodaj odcedzony groszek i kukurydzę z puszki oraz posiekaną papryczkę chili. Dodaj sól i pieprz do smaku. Ćwiartkę kurczaka i sos porzeczkowy podawaj z ugotowaną kaszą, groszkiem, kukurydzą oraz brokułami. Całość posyp posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry