Przepisy

Schabowy inaczej

 

Przygotowanie

Krok po kroku...

1. Do miseczki włożyć przyprawy i olej. Wymieszać z lekko rozbitym mięsem i odstawić do lodówki na godzinę.
2. Kapustę z liściem i zielem angielskim ugotować w niewielkiej ilości wody.
3. Mięso oprószyć mąką, kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na rumiano z obu stron.
4. Podlać mięso bulionem, przykryć i dusić do miękkości.
5. Składniki ciasta naleśnikowego zmiksować i usmażyć 4 duże naleśniki. U mnie z tej porcji wyszło 6 dużych naleśników.
6. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu i usmażyć cebulę z rozmrożonymi grzybami. Mogą być suszone, wcześniej namoczone i ugotowane.
7. Do usmażonych grzybów dodać mąkę i mieszając razem przesmażyć.
8. Ugotowaną kapustę przełożyć do grzybów. Dodać kostkę grzybową rozpuszczoną w wodzie, doprawić majerankiem, pieprzem i solą.Wymieszać i chwilę razem dusić do połączenia smaków.
9. Na środek naleśnika położyć łyżkę kapusty, na wierzch uduszone mięso i znowu kapustę. Złożyć w kopertę.
10. Panierować każdy gotowy naleśnik w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.

Składniki

  • Mięso:
  • 400 g schabu
  • 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka oleju
  • pieprz, sól
  • 1 łyżka mąki
  • tłuszcz do smażenia
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego

  • Naleśniki:
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanki mleka
  • sól
  • 1/2 łyżki oleju

  • Kapusta:
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 60 g grzybów ( u mnie mrożone opieńki)
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 kostka grzybowa
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • majeranek
  • pieprz
  • sól
  • tłuszcz do smażenia

  • Do panierowania:
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry