Przepisy

Ćwiartki z kurczaka w owocowym sosie

Ćwiartki z kurczaka w owocowym sosie

  • 25 min + pieczenie 50 min
  • 4 os.
  • 500 kcal/os.
  • 4,90 zł/os.

drukuj pobierz



Przyrządzisz dzięki produktom

Lista zakupów

  • ćwiartka z kurczaka - 4 szt.
  • ananas w puszce - 1 opak.
  • gruszka - 1 szt.
  • żurawina suszona - 1 łyżka
  • słonecznik prażony - 2 łyżki
  • kasza kuskus - 1,5 szklanki
  • papryka słodka - 1/2 łyżeczki
  • czosnek - 1 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • orzechy włoskie - 2 szt.
  • przyprawa curry - 1/2 łyżeczki
  • olej - 6 łyżek
  • burak czerwony - 1 kg
  • ser feta - 1 opak.
  • miód - 1 łyżka
  • musztarda - 1 łyżka
  • szczypiorek
  • sól - 1/2 łyżki
  • pieprz - 1/2 łyżki

Krok 1.

Buraki umyj i ugotuj. Ćwiartki z kurczaka umyj, oczyść, posyp solą, pieprzem i suszoną papryką.

Krok 2.

Gruszki pokrój w plastry i ułóż je na dnie wysmarowanego olejem żaroodpornego naczynia na przemian z ananasem z puszki.

Krok 3.

Na ułożonych w naczyniu owocach połóż mięso, posiekaną cebulę, posyp żurawiną i posiekanymi orzechami. Całość polej sosem sojowym wymieszanym z curry. Szczelnie przykryj i piecz w piekarniku około 50 minut w temperaturze 190 stopni.

Krok 4.

Buraki i ser feta pokrój w kostkę i wymieszaj. Przygotuj sos, mieszając 3 łyżki oleju z łyżką musztardy, łyżką miodu, solą i pieprzem. Polej nim buraczki z serem i obsyp je prażonym słonecznikiem i posiekanym szczypiorkiem. Przygotuj kaszę kuskus według przepisu na opakowaniu. Kurczaka wyłóż na talerz, obok umieść owoce i polaną sosem kaszę. Serwuj z sałatką z buraka. Smacznego!

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry