Przepisy

Szaszłyki z kurczaka z dipem i sałatką

Szaszłyki z kurczaka z dipem i sałatką

  • 20 min + grillowanie 15 min
  • 4 os.
  • 490 kcal/os.
  • 6,90 zł/os.

drukuj pobierz



Przyrządzisz dzięki produktom

Lista zakupów

  • podwójny filet z kurczaka - 2 szt.
  • marchew - 1 szt.
  • boczek - 150 g
  • przyprawa do grilla - 2 łyżki
  • jogurt grecki - 300 g
  • przyprawa curry - 1 łyżka
  • papryka, różne kolory - 3 szt.
  • olej - 6 łyżek
  • piwo - 1 szt.
  • główka młodej kapusty - 1/2 szt.
  • cebula dymka ze szczypiorem - 1 pęczek
  • sól - 1/2 łyżki
  • pieprz - 1/2 łyżki

Krok 1.

Filet z piersi kurczaka umyj i osusz. Pokrój w kostkę o grubości 2-3 cm. Skrop olejem i natrzyj przyprawą do grilla.

Krok 2.

Od dymki odkrój cebulę i pokrój ją w krążki lub w cząstki, paprykę w kostkę, a boczek w plastry. Nadziewaj mięso na patyczki do szaszłyków na przemian z kolorową papryką, boczkiem i cebulą.

Krok 3.

Szaszłyki grilluj, od czasu do czasu polewając piwem. Wymieszaj 4 łyżki jogurtu greckiego z pokrojoną w drobną kostkę pozostałą papryką, częścią posiekanego szczypioru, przyprawą curry oraz solą i pieprzem.

Krok 4.

Kapustę pokrój w kostkę, marchewkę umyj i zetrzyj obieraczką na plastry. Pokrojone warzywa włóż do szklanego naczynia. Pozostałą część jogurtu greckiego połącz z sokiem z cytryny, dodaj posiekany czosnek, sól i pieprz, a następnie wymieszaj. Zalej warzywa sosem i posyp pozostałym szczypiorkiem. Szaszłyki wyłóż na talerz, podawaj z dipem i sałatką. Smacznego!

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry