Przepisy

Karkówka w sosie z domowymi kopytkami

Karkówka w sosie z domowymi kopytkami

  • 45 min + pieczenie 35 min
  • 4 os.
  • 580 kcal/os.
  • 8,40 zł/os.

drukuj pobierz



Lista zakupów

  • karkówka wieprzowa - 1 kg
  • ziemniaki wczesne - 1 kg
  • przyprawa do karkówki - 1 opak.
  • kiszone ogórki - 10 szt.
  • miód - 3 łyżki
  • mąka - 500 g
  • jaja - 2 szt.
  • ketchup - 450 g
  • czerwona cebula - 2 szt.
  • cebula biała - 3 szt.
  • papryka czerwona marynowana - 1 słoik
  • smalec - 1/4 kostki
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka

Krok 1.

Na patelni rozgrzej smalec i obsmaż na nim pokrojoną w plastry o grubości 1,5 cm karkówkę tak, aby były dobrze zarumienione z każdej strony. Pod koniec smażenia posól. Przełóż do naczynia żaroodpornego.

Krok 2.

Na tej samej patelni smaż do zeszklenia białą cebulę pokrojoną w piórka. Wyłóż ją na plastry karkówki. Ketchup wymieszaj z przyprawą do karkówki, miodem i pieprzem. Gotową marynatę wylej na karkówkę i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz 35 minut.

Krok 3.

Obrane ziemniaki ugotuj. Po ugotowaniu dobrze ugnieć na purée. Odstaw do ostygnięcia. Do ziemniaków dodaj mąkę i jaja. Dokładnie ugnieć do połączenia się składników. Gotową masę zroluj na stolnicy wysypanej mąką, uformuj rulony, które następnie pokrój w 3-centymetrowe kawałki. Powstałe kopytka wrzuć do osolonej wody i gotuj je, aż wypłyną na powierzchnię.

Krok 4.

Ogórki pokrój w półksiężyce, cebulę czerwoną w piórka, paprykę konserwową w paski. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Smacznego!