Przepisy

Karkówka w pikantnej marynacie

Karkówka w pikantnej marynacie

  • 20 min + grillowanie 35 min
  • 4 os.
  • 510 kcal/os.
  • 6,50 zł/os.

drukuj pobierz



Lista zakupów

  • karkówka wieprzowa - 1 kg
  • koncentrat pomidorowy - 2/3 szklanki
  • Pepsi - 1/2 szklanki
  • ketchup - 1/2 szklanki
  • suszony rozmaryn - 2 łyżeczki
  • żółta papryka - 1 szt.
  • bakłażan - 1 szt.
  • pikantne papryczki - 2 szt.
  • pomidor - 2 szt.
  • cukinia - 1 szt.
  • ocet winny - 1 łyżeczka
  • cukier brązowy - 2 łyżki
  • sól morska - 1 łyżeczka
  • pieprz mielony - 1 łyżeczka

Krok 1.

Karkówkę umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w plastry o grubości 3 cm.

Krok 2.

Ketchup, pieprz, rozmaryn, Pepsi, ocet winny, sól, brązowy cukier, posiekane papryczki oraz koncentrat pomidorowy mieszaj w naczyniu do połączenia się wszystkich składników. Tak przygotowaną marynatą natrzyj karkówkę i wyłóż ją na grilla.

Krok 3.

Cukinię, bakłażana pokrój w plastry o grubości 1 cm, żółtą paprykę w słupki, a pomidory w cząstki. Przypraw solą i pieprzem.

Krok 4.

Warzywa wyłóż na tackę do grillowania i ułóż na grillu. Karkówkę połóż na wcześniej wyjęte warzywa. Smacznego!