Przepisy

Pierożki drożdżowe z kurczakiem, pieczarkami i serem żółtym

Pierożki drożdżowe z kurczakiem, pieczarkami i serem żółtym

Kategoria:
Tagi:
poznaj inne przepisy

drukuj pobierz

 

Przygotowanie

Krok po kroku...

1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, cukier i sól. Dodać olej, wymieszać. Całość wlać do mąki, wymieszać lekko, tak żeby na wierzchu była mąka, odstawić aż rozczyn zacznie pracować (drożdże się "spienią" i wyjdą na wierzch nad mąkę). Po tym czasie wyrobić ciasto mikserem z hakami lub ręcznie. Odstawić do wyrośnięcia (ma podwoić objętość).

2. Farsz: Piersi pokroić w kosteczkę, doprawić ulubioną przyprawą, usmażyć. Pieczarki pokroić w plasterki, udusić. Ser żółty zetrzeć na tartce. Wystudzone mięso i pieczarki pokroić drobno, dodać ser i keczup, wymieszać.

3. Wyrośnięte ciasto przegnieść ręką, rozwałkować, wycinać kółeczka, nakładać farsz i sklejać jak pierogi. Gotowe smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 i 1/4 szkl ciepłego mleka
  • 25 g drożdży (świeżych)
  • 1 mała szczypta soli
  • 1 mała szczypta cukru
  • 50 dag mąki
  • 2 łyż oleju

  • Farsz:
  • 1 mały podwójny filet z kurczaka
  • 30 dag pieczarek
  • 25 dag sera żółtego
  • 2,5 łyżki keczupu

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry