Przepisy

Egzotyczne ćwiartki z kurczaka

Egzotyczne ćwiartki z kurczaka

  • 45 min + duszenie 35 min
  • 4 os.
  • 430 kcal/os.
  • 6,20 zł/os.

drukuj pobierz



Lista zakupów

  • ćwiartki z kurczaka - 4 szt.
  • fix do potraw chińskich - 1 opak.
  • papryka żółta - 1 szt.
  • cebula czerwona - 2 szt.
  • olej - 3 łyżki
  • papryka czerwona konserwowa - 1 opak.
  • szczypior - 1 pęczek
  • czosnek - 3 ząbki
  • czarnuszka - 2 łyżki
  • marchewka - 1 szt.
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • biały ryż - 300 g
  • sól, pieprz

Krok 1.

Umyte mięso oprósz mąką i podsmażaj na oleju do uzyskania rumianego koloru.

Krok 2.

Marchewkę i paprykę pokrój w cienkie słupki, cebulę w piórka, a czosnek i szczypior posiekaj. Smaż chwilę na patelni.

Krok 3.

Fix do potraw chińskich wymieszaj z wodą, dodaj do mięsa i gotuj przez 20 minut. Następnie dorzuć posiekane warzywa.

Krok 4.

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przypraw go czarnuszką i szczypiorkiem. Na talerzu uformuj z niego kopczyk (brzegi i dno kubka posmaruj oliwą lub olejem, włóż ryż, dociśnij do brzegów i, lekko potrząsając, wysuń go na talerz), obok ułóż mięso i warzywa. Smacznego!