Przepisy

Grillowana karkówka z musztardą i tzatzikami

Grillowana karkówka z musztardą i tzatzikami

  • 10 min + smażenie 20 min
  • 4 os.
  • 480 kcal/os.
  • 5,40 zł/os.

drukuj pobierz



Lista zakupów

  • karkówka - 400 g
  • ziemniaki - 1 kg
  • sos czosnkowy – ½ szklanki
  • przyprawa do grilla - 1 łyżka
  • przyprawa do sosu tzatziki - 1 opak.
  • musztarda - 1 opak.
  • goździk - 6 szt.
  • świeża mięta - 1 pęczek
  • ogórek zielony - 2 szt.
  • oliwa - 2 łyżki
  • pieprz - 1 łyżka
  • sól

Krok 1.

Mięso pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. W misce wymieszaj musztardę, oliwę, przyprawę do grilla, goździki i pieprz.

Krok 2.

Pokrojone mięso włóż do miski z marynatą i dokładnie wymieszaj. Odstaw na kilka minut.

Krok 3.

Przygotuj sos tzatziki. Ogórka zetrzyj na tarce. Posiekaj miętę. Wszystkie składniki wymieszaj z sosem czosnkowym oraz przyprawą.

Krok 4.

Umyte, nieobrane ziemniaki pokrój na ćwiartki. Dopraw solą i pieprzem. Ułóż na ruszcie i grilluj razem z zamarynowanym wcześniej mięsem do momentu, gdy uzyskają odpowiednią miękkość. Na talerz połóż plaster karkówki, obok mięsa podaj upieczone ziemniaki, serwuj razem z tzatzikami. Smacznego!