Przepisy

Pamparara - prawie carbonara!

 

Przygotowanie

Krok po kroku...

Zagotować osoloną lekko wodę na makaron, wrzucić makaron i gotować aż do stanu al dente. ;)
Szynkę pokroić w kostkę. Podobnie postąpić z cebulą i serem. Czosnek zetrzeć.
Cebulę zeszklić na oliwie, następnie dodać do niej pieczarki ze słoika. Po 2-3 minutach dorzucić szynkę i podsmażać na małym ogniu pod przykryciem 10-15 minut, do miękkości.
W tym czasie odcedzić makaron.
Śmietanę wymieszać z roztrzepanym jajem i przyprawami, a następnie dodać do smażącej się szynki z cebulką i pieczarkami.
Wymieszać dokładnie, zmniejszyć ogień, żeby się nie zwarzyło. Po 2-3 minutach dodać kawałki sera i wymieszać. Mieszać, aż ser się roztopi.
Podawać w miseczkach lub na talerzach, udekorowane bazylią.

Składniki

  • 500 g makaronu razowego
  • 200 g szynki bez kości
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 jajo
  • 2 łyżki pieczarek "ze słoika" lub wstępnie podsmażonych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 plastry żółtego sera
  • kilka listków bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz ziołowy do smaku

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry