Przepisy

Babka cytrynowa z lukrem

Babka cytrynowa z lukrem

  • 15 min + pieczenie 50 min
  • 8 os.
  • 56 kcal/os.
  • 2 zł/os.

drukuj pobierz



Przyrządzisz dzięki produktom

Lista zakupów

  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • bakalie do dekoracji, np. mieszanka studencka - 100 g
  • cytryna - 1 szt.
  • bułka tarta - 1/4 szklanki
  • suszone morele do dekoracji - 50 g
  • mąka - 1/4 szklanki
  • jaja - 4 szt.
  • cukier puder - 3/4 szklanki
  • cukier - 1/4 szklanki
  • margaryna - 1/4 kostki + 1 łyżeczka do wysmarowania foremki

Krok 1.

Żółtka ubij z cukrem, dodaj 1/4 kostki margaryny i wymieszaj na jednolitą masę.

Krok 2.

Dodaj startą skórkę z cytryny. Oddzielnie ubij na sztywno pianę białka i dodaj ją do masy. Na koniec wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj łyżką.

Krok 3.

Przygotuj formę do babki. Wysmaruj ją margaryną i posyp bułką tartą. Wstaw ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 minut.

Krok 4.

Cukier puder wymieszaj z sokiem z połowy cytryny. Polej babkę lukrem cytrynowym. Możesz udekorować ją skórką z cytryny, posiekanymi morelami i ulubionymi bakaliami. Babkę podawaj na paterze. Smacznego!

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry